Aşıları Tamamlayın: Yeni Koronavirüs Varyantına Karşı Kalkanınızı Güçlendirin

ESOGÜ Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Metintaş, "Eris" adını verdiği yeni koronavirüs varyantını açıkladı. Yeni tip, daha az öldürücü, ancak daha bulaşıcı. Metintaş, aşının eksik olanlar için önemini vurgulayarak, riskli gruplara koruyucu önlemleri hatırlattı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş, ESOGÜ Gündem programında koronavirüsün yeni varyantı hakkında bilgi verdi. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi olan Prof. Dr. Metintaş, Covid-19 etkeni SARS-CoV-2'nin grip virüsü gibi yaygın olduğunu ve evrim geçirirken "Eris" olarak adlandırılan yeni bir varyantla karşılaşıldığını belirtti.

Prof. Dr. Metintaş, virüsün yayılma sebeplerini doğasında, bağışık olmayanların varlığında ve yeterli aşılama oranına ulaşılamamış olmasında gördüğünü ifade etti. Pandeminin ilk yılı olmadığını ve vaka sayısının azaldığını vurgulayan Metintaş, yeni varyantın ilk çıkan tipe göre daha az öldürücü, ancak daha bulaşıcı olduğunu açıkladı.

Riskli gruplardaki bireylerin özellikle kendilerini korumaları gerektiğini vurgulayan Metintaş, maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymalarını önerdi. Virüslerin laboratuvar ortamında sürüntü örneğiyle ayrılabileceğini ancak tedaviler açısından fark olmadığını belirten Metintaş, hastaların dinlenmeleri ve bol sıvı tüketmeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca, yüksek ateşin devam etmesi veya solunum sıkıntısı başlaması durumunda sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini ekledi.

Covid-19 aşılarıyla ilgili olarak ise Prof. Dr. Metintaş, yanlış bilgilerin dolaştığı bir infodemiden söz etti. Dünya Sağlık Örgütü'nün bu konuda çalışmalar yaptığını belirten Metintaş, aşılarını eksik olanların aşılarını tamamlamalarının önemli olduğunu vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.