Asrın felaketinin yaraları asrın birlikteliği ile sarılıyor! Yaraları sarmaya devam!

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan ve 11 ili etkileyen iki büyük depremin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor! Yeniden eski düzene kavuşmak için..

Kahramanmaraş'da 6 Şubat 2023'te 11 ili etkileyen iki büyük depremin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bölgenin canlandırılması için çalışmalarını hızla sürdürüyor. Depremin ilk yılında inşaatı tamamlanan 46 bin konutun teslimi yapıldı ve hak sahipleri belirlendi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada: "6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen depremin ardından ülke, felaketten etkilenen illerin yeniden canlandırılması için ilk andan itibaren seferber oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bölgede eski güzel günlerin yeniden canlandırılması için yoğun çaba harcıyor.

Bakanlık, 11 ilde 930 lokasyonda 110.000.450 çalışanıyla gece gündüz çalışmalarını sürdürüyor. İnşaatlar bitti ve hakları devredildi. Mart ayı ortasına kadar 75 bin konutun hak sahiplerine teslim edilmesi planlansa da; depremden etkilenen illerin altyapısı, bakanlık iştiraki İLBANK'ın desteğiyle yenilenmeye devam ediyor. Yapılan açıklamada, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 11 ili doğrudan etkileyen toplam 18 ilde meydana gelen depremin ilk anından itibaren hasar tespit çalışmalarına başladı. 6 milyondan fazla bağımsız bölüm kontrol edildi. Hasar tespit çalışmalarına 680 bin daire ve 170 bin ticari binadan oluşan 850 bin bağımsız bölüm de ifadelere ekledi.

Bakanlık, bölgede yapılan çalışmalar ile ilgili de bilgi paylaştı.

REZERV ALANLARINDA 207 BİN KONUT YAPILACAK!

Yapılan açıklamaya göre, bakanlık ilk aşamada depremzedeler için konteynerlerle geçici barınma ve işyerleri kurdu. Haritalanan rezerv alanlarında zemini sağlam olan inşaat çalışmaları yeniden başladı.

Şu anda rezerv alanlarında 207 bin konutun inşaatı hızla devam ediyor. Ayrıca 50.000 konut da kademeli olarak inşaa edilerek: şehrin hafızasını taşıyacak sağlam bir temel üzerine tamamlanacak.

50 BİN ÇELİK KÖY EVİ YAPILACAK!

15 Eylül 2023 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhasek'in öncülüğünde "Deprem Gerçeği ve Kentsel Değişim Şurası" gerçekleşti. Sonuç bildirgesinde "Köy evlerinin çelik yapılardan yapılması gerektiği" belirtildi. Onun önerisine göre afet bölgesinde çelik köy evlerinin yapımına başlandı. Şu anda yaklaşık 50.000 adet çelik köy evinin bir kısmının yapımına başlandı, bir kısmının ise ihale süreci devam ediyor. İnşaatı devam eden konut sayısı 307 bine ulaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde deprem bölgesinde inşaatı devam eden ve satışa sunulan konut sayısı 307 bin 66'ya  ulaştı;

Deprem bölgelerinde mikrobölgeleme ve arazi etüdü, şehir planlama ve mimari proje, imar planı ve uygulamaları, vatandaşların ve yerleşim yerlerinin bilgilendirilmesine yönelik çalışmalar Bakanlığın koordinasyonunda GEDAŞ tarafından yürütülmekte!

46 bin konut depremzedelere dağıtılacak! TOKİ bölgesinde inşaatı devam eden afet evleri ve köy evlerinin teslimleri İmar ve İmar İşleri Genel Müdürlüğü'nce başladı. Hatay'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı 3 Şubat'taki daire teslimlerinin ardından TOKİ ve İnşaat İşleri'nin 4 Şubat'ta Gaziantep'de inşa ettiği kalıcı konutlar da hak sahiplerine teslim edildi. Şubat ayında yapılan çekilişin ardından toplam 45 bin 901 konut depremzedelere dağıtılacak. Mart ortasına kadar arsalar 30.000 eve daha dağıtılacak. İki ay sonunda toplam 75 bin 364 konut tamamlanarak depremzedelere teslim edilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, evleri yıkılan depremin ülkeyi terk etmemesi için projeler hayata geçirdi. "Yerinde Dönüşüm" Kampanya kapsamında afetzedelere yardım ulaştırıldı. Depremzedelere yönelik başlatılan kampanya kapsamında 2 yıl ödemesiz, 10 yıl kredi vadeli ve faizsiz hibe ve krediler veriliyor. İnşaat faaliyetlerinin kurulu sabit platform üzerinde planlandığı yerinde dönüşüm projesi için 255 bin başvuru yapıldı.

Bakanlığın denetiminde ve TOKİ'nin onayladığı yerinde dönüşüm projesi kapsamında evini sağlam bir temel üzerine inşa etmek isteyen yaklaşık 15 bin vatandaş, sübvansiyon ve kredi desteği almaya başladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, depremden zarar gören kentlerin meydan ve ana caddelerine özel önem veriyor. Bu bağlamda kent meydanları, tarihi ve kültürel değerlerinin korunması ilkesine göre yeniden canlandırılıyor. Bakanlık, özellikle depremden en çok etkilenen şehir ve bölgelerdeki meydanları ve meydanlara giden ana caddeleri yeniden canlandırıyor. Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya'da hummalı çalışmalar sürüyor. Tarihi değerler korunarak kent meydanları afete dayanıklı bir şekilde yeniden canlandırılıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Bir dönemin Müge Anlı'sıydı! Esra Ceyhan'ın son halini görenler gözlerine inanmak istemedi!
Tokyo'da Parkinson Hastası, Kabızlık Sorununu Çözmek İçin Yapıştırıcı Tüp Sokarak Kendini Yaraladı
Meteoroloji’den 16 kent için sarı kodlu uyarı
Elektronik sigaralardan çıkan dumanın zararsız su buharı olmadığı ortaya çıktı
Hangi burç daha çok hangi suça eğilimlidir?