BBC Türkçe’deki habere göre Yüksek Mahkeme, Assange’ın yargılanmak üzere ABD’ye iade edilebileceğine hükmetti. Ancak mahkemenin kararı hukuki sürecin noktalandığı anlamına gelmiyor. Assange’ın avukatları, İngiltere Yüskek Mahkemesi’ne temyiz başvurusunda bulunacak.
ABD, 50 yaşındaki Avustralya doğumlu Assange’ı, 2010 ve 2011’de binlerce gizli belgeyi yayımlaması nedeniyle 18 farklı suçtan yargılamak istiyor. Amerikalı yetkililer, WikiLeaks’in ifşaatların birçok kişinin yaşamını tehlikeye attığını savunuyor. İngiltere’deki bir mahkeme 4 Ocak’ta, ABD hapishanelerinde intihar edebileceği gerekçesiyle, Assange’ın iade edilemeyeceğine hükmetmişti.
ABD gözaltı koşulları konusunda ‘güvence verdi’
ABD bunun üzerine davayı Yüksek Mahkeme’ye götürmüştü. Londra Yüksek Mahkemesi Yargıcı Timothy Holroyde, ABD’nin Assange’ın gözaltı koşulları konusunda güvence verdiğini belirtti.
Holroyde; Assange’ın aralarında “casusluk yasasını ihlal etmek” ve “hükümete ait bilgisayarlara korsanlıkla sızmak için komplo kurmak” dahil çeşitli suçlardan yargılanması için iade edilmesine karar verdiklerini söyledi.
Avukatlar, Assange’ın ABD’de yargılanıp suçlu bulunması halinde, 175 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceğini söylüyor. Amerikan yönetimi ise bu durumda hapis cezasının muhtemelen en az 4, en fazla 6 yıl olacağını belirtiyor. 6 yıl Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde yaşayan Assange, 2019’dan bu yana İngiltere’de cezaevinde.