Türkiye'nin uzaya giden ilk Astronot Alper Gezeravcı'nın yer aldığı uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) kenetlenmesinden sonraki tüm işlemlerin tamamlanması ile birlikte. Alper Gezeravcı araştırmalarına başladı.
BİLİMSEL ÇALIŞMALAR YAPACAK
Alper Gezeravcı, uzayda kaldığı 14 gün boyunca çeşitli üniversite ve araştırma kurumlarında misyon için hazırlanan, TUA ve TÜBİTAK Uzay Komisyonunca belirlenen 13 önemli deney çalışmasını başlatacak.
Aralarında kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar geniş bir yelpazeden seçilen deneyler, bilimsel literatüre katkı sağlaması ümit ediliyor.
Türkiye'nin uzay, havacılık ve savunma sanayisi için yeni nesil malzeme geliştirme kabiliyeti kazanması, uzay araçlarının itki sistemlerinin daha verimli hale getirilmesi, mikroalg türlerinin yer çekimsiz ortamda karbondioksit yakalama performanslarının ve oksijen üretim kabiliyetlerinin belirlenmesi, dünyada var olan hastalıklar için yeni tedaviler ve önleyici tedbirlerin geliştirilmesinde ve propolisin mikro yer çekimi ortamındaki bakteriler üstündeki etkisinin araştırılması gibi deneyler de bilim dünyasına yarar sağlaması açısından önem taşıyor.
ALPER GEZERAVCI UZAYDAN NE ZAMAN DÖNECEK?
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, 14 gün süresince ISS'de çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirmek üzere uzayda görev yapacak.
Ocak ayının sonunda Dragon kapsülünün AX misyon mürettebatının Orlando açıklarına okyanusa inmesi planlanıyor.
AX-3 misyonu kapsamındaki ekip UUİ'de ortalama olarak 14 gün kalıp, bilimsel deneylerini gerçekleştirecekler.
Alper Gezeravcı'nın uzaydan 2 Şubat tarihinde geri dönmesi bekleniyor.