'Asya Medya İşbirliği Örgütü' kuruldu

Asya’nın Davos’u olarak nitelendirilen ve Asya kıtasının en büyük forumu olan “Boao Asya Forumu 2016'' yıllık toplantıları Çin’in Hainan eyaletine bağlı Bo'ao kasabasında yapılıyor.Ana teması "Asya'nın Yeni Geleceği:...

Asya’nın Davos’u olarak nitelendirilen ve Asya kıtasının en büyük forumu olan “Boao Asya Forumu 2016'' yıllık toplantıları Çin’in Hainan eyaletine bağlı Bo'ao kasabasında yapılıyor.

Ana teması "Asya'nın Yeni Geleceği: Yeni Dinamizm ve Yeni Vizyon" olan toplantıya 62 ülke ve bölgeden 2 bin 100 konuk katılıyor.

Boao Asya Forumu 2016 Yıllık Toplantısı’nda medya alanında Türkiye’yi Yön Radyo Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mansur Kılınç temsil ediyor.

Yüksel Mansur Kılınç’ın katıldığı “Medya Yöneticileri Yuvarlak Masa Toplantısı''nda Çin, Türkiye, Kamboçya, Laos, Moğolistan, Nepal, Endonezya ve Kore Cumhuriyeti gibi ülkelerden 13 yerli ve yabancı kuruluş ya da medya organı, "Asya Medya İşbirliği Örgütü"nünün kurulması ve Asya medya kuruluşları arasındaki işbirliğinin yeni bir düzeye taşınması konusunda mutabakat sağladı.

Yuvarlak Masa Toplantısı Başkanı ve Çin Uluslararası Radyosu Başkanı Wang Gengnian toplantıda şöyle konuştu:"Karşılıklı saygı ve güven, basın kuruluşları arasındaki dostluk işbirliğinin temelidir. Paylaşma, ortak kazanç ve temastan yararlanma, kalıcı işbirliğinin motorudur."

Yüksel Mansur Kılınç toplantıda yaptığı konuşmada, Asya genelinde küresel bir mekanizma bulunması gerektiğini, böylece Asya medya kuruluşları arasındaki işbirliğinin etkili bir şekilde hızlandırılabileceğini ifade etti.

Kılınç şu öneride bulundu:

"Uluslararası işbirliği yapmış bir kuruluşun temsilcisi olarak diyebilirim ki  şimdi önümüzde duran en önemli görev şudur: Asya’daki medya kuruluşlarının personel, eğitim, program alanında ortak şirketler kurarak daha fazla, daha kapsayıcı işbirliği yapması gerekmektedir.

Kılınç, küresel medya yöneticilerinin buluştuğu toplantıdaki konuşmasında, “Yeni İpek Yolu-Asya medya kuruluşları işbirliğinde fırsatlar'',  “Kamuoyu oluşturmada ve uluslararası ilişkileri etkilemede medyanın gücü'','' Haberleşme ve medya üzerindeki  hegemonya'',  “Medya kuruluşlarının karşılaştıkları yeni durumlar'' gibi konularda açılımlar yaptı.

EN ETKİLİ BASKI GÜCÜ KAMUOYU

21. Yüzyıl dünyasında en etkili kamuoyu oluşturucu aracın medya olduğuna vurgu yapan Kılınç, kamuoyunun da hükümetlerin iç ve uluslararası siyasetlerinin şekillenmesinde etkili bir baskı gücü oluşturduğunu kaydetti.

Medyanın gücünün sadece hükümet siyasetleri düzeyinde etkili olmakla kalmadığına işaret eden Kılınç, toplumdan topluma ilişkilerin, yakınlaşmaların, kültürel alışverişlerin gelişmesi veya kesilmesi üzerinde de etkili olmaktadır, dedi.

BATI ÜLKELERİNİN MEDYA HEGEMONYASI

Yüksel Mansur Kılınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Batı ülkeleri , medya’yı, “kamuoyu'' dediğimiz toplumların eğilim ve tercihlerini, sadece içte şekillendirme boyutunda değil, uluslararası çapta kamuoyu oluşturma boyutunda da etkili kullanmaktadırlar.

Sahip oldukları uluslararası çaptaki medya ve haberleşme tekeli ağıyla, bu alanda büyük bir hegemonya kurmuş bulunmaktadırlar. Tekel ve hegemonya, hem dünyada olup bitenlere ilişkin haberler konusunda, hem de ideoloji, kültür ve siyaset alanında, tekel ve hegemonya kuranların lehine, ama gelişmekte olan ülkelerin aleyhine işleyen bir süzgeci devreye sokmaktadır.

İpek Yolu Asya coğrafyasının Müslüman ülkeleri ve toplumları üzerinde, bu hegemonya çok daha güçlü ve belirgindir. Ben bu hegemonyayı en büyük boyutta yaşamış bir ülkeden geliyorum.

Medya ve dünya toplumları arasındaki özgür haberleşme üzerinde kurulmuş olan Batı hegemonyası, İpek Yolu Asya coğrafyası ülkeleri ve toplumları aleyhine işlemektedir. Onların kendi aralarında işbirliği yapmalarının yolunu da tıkamaktadır.

Bu tekeli ve hegemonyayı kırmak, İpek Yolu-Asya medya kuruluşları işbirliğini hem zorunlu hem de yaşamsal derecede gerekli kılan nedenlerin başında gelmektedir.''

İNSANLIĞIN GELİŞME DİNAMİĞİ ASYA’YA KAYDI

21. yüzyılda insanlığın gelişme ve ilerleme dinamiğinin  Asya’ya kaymış bulunduğunu ifade eden Yüksel Mansur Kılınç, merkezinde Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan, Asyalı Rusya, İran ve Türkiye’nin bulunduğu büyük Asya, dünya nüfusu, ticareti, ekonomisi ve insan kaynaklarının büyük gücünü oluşturmaktadır, dedi.

Kılınç, “bu nedenle, İpek Yolu-Asya coğrafyasının medya kuruluşları arasındaki işbirliği, dünyamızın geleceği bakımından bu yönüyle de belirleyici öneme sahiptir. Bu yönüyle de Boao Forumu’nun en önemli ayaklarından biri olmayı hak etmektedir.'' şeklinde konuştu.

YÖN RADYO’NUN ULUSLARARASI YAYINCILIĞI

Kuruluşunun 23’ncü yılında olan Yön Radyo’nun uluslar arası yayıncılık işbirliği çalışmalarından da bahseden Yüksel Mansur Kılınç, “Türkiyeli bir yayıncı kuruluş olarak başta Çin Uluslararası Radyosu olmak üzere, Sincan Halk Radyosu ve daha birçok yayın kuruluşu ile yayıncılık alanında uluslararası  işbirlikleri gerçekleştirdik ve devam ettiriyoruz, şeklinde konuştu. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Araç alacakların dikkatine: İkinci el otomobilde hemen satan modeller ve markalar belirlendi!
Hyundai Tucson'un yenilenmiş versiyonu: Türkiye'de piyasaya sürülme zamanı belirlendi!
Tesla'ya otomatik pilot soruşturması gündemde
Yeni Skoda Kodiaq Türkiye'yi sarsmaya geliyor! Satış tarihi açıklandı
Sitelerde araç şarj istasyonu kurdurmak isteyenler dikkat! Merak edilen soru yanıt buldu