Asya'da Aşırı Sıcaklar: İklim Değişikliği Etkisiyle Artıyor

Bilim insanları, Asya'da yaşanan aşırı sıcak hava dalgalarının arkasındaki nedeni belirledi: İklim değişikliği. Yapılan analizler, insan etkisinin aşırı sıcaklıkları daha sık ve şiddetli hale getirdiğini ortaya koydu. Gelecekte bu durumun daha da kötüleşebileceği uyarısı yapıldı.

Asya'da yaşanan aşırı sıcak hava dalgalarının altında yatan gerçek: İklim değişikliği. Birleşik Krallık, Malezya, İsveç ve Hollanda'dan bilim insanları, yapılan analizlerle insan etkisinin aşırı sıcaklıkları artırdığını doğruladı. Batı Asya ve Güney Asya'da bu durumun etkileri giderek artıyor.

Birleşik Krallık, Malezya, İsveç ve Hollanda'daki üniversite ve meteoroloji kurumlarından bilim insanlarının yer aldığı World Weather Attribution (WWA) grubunun bir parçası olan 13 araştırmacı, Suriye, Lübnan, Filistin, İsrail ve Ürdün'ü içeren Batı Asya bölgesindeki üç günlük maksimum sıcaklık ortalaması ile Filipinler'deki 15 günlük maksimum sıcaklık ortalamasını dikkate alarak iklim değişikliğinin aşırı sıcak hava dalgası üzerindeki etkisini inceledi.

Çalışmada ayrıca Hindistan, Bangladeş, Myanmar, Laos, Vietnam, Tayland ve Kamboçya'yı içeren Güney Asya bölgesine ait hava durumu verileri de analiz edildi.

Nisan ayında Güney ve Güneydoğu Asya'da Myanmar, Laos ve Vietnam'da günlük sıcaklık rekorları kırılırken, Filipinler'de tarihin en sıcak gecesi yaşandı. Hindistan'da sıcaklıklar geçen ay 46 dereceye ulaşırken, Filistin ve İsrail'de 40 derecenin üzerine çıktı. Geçen ay dünya genelinde kaydedilen en sıcak nisan ayı olarak kayıtlara geçerken, üst üste 11. kez sıcak ay rekoru kırıldı.

Bilim insanlarının yaptığı ilişkilendirme analizine göre, nisan ayında Asya'da milyarlarca insanı etkileyen 40 derecenin üzerindeki aşırı sıcaklıkların, insan faaliyetlerinin yol açtığı iklim değişikliği sebebiyle daha sıcak ve olası hale geldiği belirlendi.

İklim değişikliğinin şiddetlendirdiği sıcak hava dalgaları, Gazze'de yerinden edilen 1,7 milyon Filistinli ve Asya'da yoksulluk içinde yaşayan insanlar için yaşamı daha da zorlaştırdı.

Batı Asya'da, Suriye, Lübnan, Filistin, İsrail ve Ürdün'ü içeren bölgede insan faaliyetlerinin neden olduğu küresel ısınma sebebiyle nisan ayında sıcak hava dalgalarının daha sık görüldüğü tespit edildi.

Bilim insanları, iklim değişikliğinin sıcaklıkların görülme olasılığını ortalama 5 kat artırdığını ve gelecekte Batı Asya'daki aşırı sıcaklıkların daha sık ve yoğun hale gelebileceği uyarısında bulundu.

Filipinler'de benzer sıcak hava dalgalarının El Niño koşullarında ortalama her 10 yılda bir, El Niño'nun etkisinin olmadığı dönemlerde ise ortalama her 20 yılda bir meydana gelmesi beklenirken, araştırmacılar, iklim değişikliği olmasaydı, El Niño koşullarında bile bu seviyede sıcak hava olaylarının yaşanmasının neredeyse imkansız olduğunu ortaya koydu.

İklim değişikliği bu yılki sıcak hava dalgasını 1 derece daha sıcak hale getirirken, El Niño bu sıcaklığa 0,2 derece katkıda bulundu. Küresel ısınmanın 2 dereceye ulaşması durumunda ise, Filipinler'de benzer sıcak hava dalgaları her 2 ila 3 yılda bir yaşanacak ve 0,7 derece daha sıcak olacak.

Bilim insanları, Güney Asya'da sıcak hava dalgalarının görülme olasılığının ise iklim değişikliği sebebiyle 45 kat arttığını ve sıcak hava dalgasının 0,85 derece daha sıcak hale geldiğini tespit etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.