Kur'an-ı Kerim'de adı geçen gıdalardan biri olan nar, kış aylarının vazgeçilmezi haline gelmiştir. Narın meyve formundan başlayarak çay, su, sos ve sirke olarak kullanılması, onu çok yönlü bir besin haline getirmiştir. Bu çok sevilen meyvenin bir türevi olan nar sirkesi, Asya vatanlarında senelerdir güzellik iksiri olarak kabul edilmekte ve birçok sağlık faydası ile öne çıkıyor.
NAR SİRKESİ PRATİK YAPIMI:
Mevsiminde toplanan olgun narlar, nar sirkesi yapımında idealdir. Temizlenip soyulduktan sonra 5 adet nar, 5 litrelik bir cam kavanoza konulur. Üzerine su eklenir ve tahta bir kaşık yardımıyla narlar ezilir. Bir yemek kaşığı tuz eklenir ve hızlı mayalanması için yarım yemek kaşığı elma veya üzüm sirkesi ilave edilebilir. Kavanoz kapatılarak üzerine bir bez örtülür ve ışık almayan serin bir yerde 2 ay süresince bekletilir. Bu süre sonunda posası süzülerek tüketilebilir.
NAR SİRKESİNİN SAĞLIĞA FAYDALARI NELER?
Antioksidan Zengini: Nar sirkesi, fenolik bileşenler bakımından zengin olup vücut içindeki virüs ve bakterilerle mücadeleye yardımcı olur.
Kanserle Savaşan Güç: Nar sirkesi, kanserli hücrelerin çoğalmasını önleyerek kanser riskini azaltır.
Kalp ve Damar Sağlığı: Uzmanlar, sabahları aç karnına bir kaşık nar sirkesi tüketmenin kalp ve damar hastalıklarını önleyebileceğini öneriyor.
Mide Asidini Dengeler: Sabahları tüketilen nar sirkesi, mide asidini dengeleyerek aşırı besin tüketimini önler.
Cilt Sağlığı: Ciltteki dermis tabakasını koruyarak, C ve E vitaminleri sağlayarak ve antioksidanlarla cildi genç tutarak cilt sağlığını destekler.
Bağırsak Sağlığı: Asya vatanlarında çoğu zaman bağırsak sağlığını dengelemek için kullanılan nar sirkesi, kabızlık ve ishal problemlerine karşı etkili olur.
Demir Eksikliğine Karşı: İçerdiği demir yardımıyla, bir bardak ılık suya eklenen nar sirkesi, demir eksikliğini önler ve bağışıklığı güçlendirir.