Asya'nın en zengin insanı, bir haftadan kısa sürede 100 milyar dolar kaybetti

Adani, iddiaları reddetmeye devam ederken hedefin yükselmekte olan Hindistan olduğunu öne sürüyor

Geçen haftaya kadar dünyanın en zengin üçüncü insanı ve Asya'nın en zengin insanı sıfatlarını elinde tutan Gautam Adani'nin şirketlerinin değeri, bir haftadan kısa sürede 100 milyar dolar eridi.

Adani, en zengin Asyalı unvanını kaybetmesinin yanında artık dünyanın en zengin 10 insanı arasında da yer almıyor. Ancak, Adani, Hindistan'ın en zenginini unvanını koruyor. Adani, kişisel servetinin dörtte birini son bir haftada kaybetti. 

100 sayfalık bir rapor

Her şey, ABD merkezli Hindenburg Research şirketinin 25 Ocak'ta Adani'nin şirketleri hakkındaki 100 sayfalık raporuyla başladı. Raporda, Adani'nin şirketleri için sahtecilik, hisse senedi manipülasyonu ve kara para aklama gibi suçlamalar yöneltildi.

Adani Group, suçlamaları kabul etmeyip 413 sayfalık bir raporla yanıt vermesine rağmen Gautam Adani'nin 7 şirketinin hisseleri hızla düşmeye devam etti. Adani, hedefin yalnızca kendisi değil hızla yükselmekte olan Hindistan olduğunu söyleyecek kadar ileri gitti. 

Adani'nin ülkedeki birçok liman ve havalimanına sahip olduğu ve bu sayede zengin olduğu belirtiliyor. 

Başbakan'a yakın bir isim iddiaları 

Birçokları, Adani'nin Hindistan Başbakanı Narendra Modi'ye yakın bir isim olduğunu ve Adani'nin yükselişinin Başbakan'dan ayrı değerlendirilemeyeceğini ileri sürüyor. New York Times'a göre Gautam Adani'yi eleştirenler işadamının Modi ile yakınlığı olmasaydı bunların hiçbirini başaramayacağını savunuyor. 

Adani Group'un Modi döneminde devletten çok büyük ihaleleri kolayca aldığı ve bazı ihalelerde şartların Adani lehine baştan yazıldığı ileri sürülüyor. Adani ise özel bir muameleye tabi olduğu iddialarını reddederek şirketinin kökenlerinin 1980'lerdeki ticari serbestleşmeye dayandığını savunuyor.

Nikkei Asia'da yer alan habere göre Hindistan'da muhalefet, Adani'nin şirketlerinin hisselerinde yaşanan hızlı gerileme için soruşturma açılmasını talep ediyor. 

Adani'nin serveti 2022'de hızla yükselmiş ve Asyalı iş insanı,  dünyanın en zengin 3 insanı arasında kendine yer bulmuştu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Gantz açıkladı: "Şartlarımızı kabul etmezseniz kabineden çekiliriz"
ABD'nin İsrail'e Silah Sevkiyatı Kararı: Biden'in Refah'a Taahhüdü
Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili, Rus Yasası’nı Veto Etti
Rusya'da İki Bankanın 332,7 Milyon Euro'luk Varlığına El Kondu!
Prens Harry ve Meghan Markle'nin Tartışmalı Nijerya Ziyareti