Atatürk Orman Çiftliği’nde rantın raporu

Sayıştay’ın 2015 raporunda, Atatürk Orman Çiftliği arazisinin büyük bir bölümünün devir ve satış yoluyla elden çıkarıldığı; bazı kuruluşlara metrekaresi 8,25 ve 30 kuruşa kiraya verildiği ortaya çıktı.Raporda şu...

Sayıştay’ın 2015 raporunda, Atatürk Orman Çiftliği arazisinin büyük bir bölümünün devir ve satış yoluyla elden çıkarıldığı; bazı kuruluşlara metrekaresi 8,25 ve 30 kuruşa kiraya verildiği ortaya çıktı.

Raporda şu bilgilere yer verildi: "Çiftlik 1925 yılında yaklaşık 55 bin 540 dekar alan üzerine kuruldu. Mahkeme kararıyla 43 dekar alanın satışı yapıldı. Bugüne kadar 22 bin 240 dekar devir ve satış yoluyla elden çıkarıldı. Bu miktar toplam çiftlik arazisinin yüzde 40’ına denk geliyor. 2015 yılı sonunda 33 bin 256 dekara düşen AOÇ arazilerinin büyük bölümü de kiraya verildi. Bu değerli arazide, metrekaresi 8, 25, 30 kuruşa kiralamalar yapıldı. Meydana gelen arazi kayıpları nedeniyle parçalı alanlar oluştu ve bu alanlar arazi bütünlüğünü bozduğundan işletilmesi sorunlar yaratan mekanlar haline dönüştü"

CHP’Lİ SARIBAL: ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ’NDE İŞGAL ARTACAK

CHP’li Tarım ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Orhan Sarıbal ise Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü’nün Satım ve Kiraya Verme İşlerine Dair Yönetmelik’in çiftlikteki işgali artıracağı eleştirisinde bulundu.

Orhan Sarıbal, 12 Ocak 2017 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelikle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sarıbal’ın değerlendirmeleri şu yönde: “AOÇ’nin serbest rekabet yoluyla fiyat, kârlılık ve verimlilik ilkelerine uygun olarak yapılacak satış ve kiraya verme işlerini belirlemek; kapsamı ise AOÇ’ne ait taşınırlar ve üretilen ürünlerin doğrudan veya ihaleli ya da ihalesiz satışı ile taşınır veya taşınmazların kiraya verilmesi olarak ifade edilmektedir. Yani AOÇ; ticarete açılacaktır. Buna uygun bir yönetmelik düzenlenmiştir.

Daha önceki yönetmeliğin, AOÇ arazilerinin kuruluş amaçları dışında kiralanmasına izin vermediğini belirten Sarıbal, yeni yönetmelikle, AOÇ arazilerinin amacı dışında kiralanacağını ifade etti. Sayıştay raporlarında da AOÇ topraklarının kiralama süreçleriyle talan edildiği,  kiralanan alanlarda kalıcı yapıların oluşturulduğu gerçeğinin vurgulandığını hatırlattı.

Atatürk Orman Çiftliği’nin 2015 yılında tahsil edilemeyen alacaklarının yüzde 99’unun Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğunu belirten Sarıbal; Sayıştay raporuna göre kiranın yanı sıra her ay 1 milyon lira ödemesini öngören bir protokol imzalandığı halde burada da aksaklıklar olduğunu ifade etti.

Sarıbal, kimden ve nereden emir alacağı belli kişilere, bürokrasiye sınırsız kiralama yetkisi verilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Osmanlı Madeni Paralarının Sırrı Çözüldü: Deliklerin Pratik Amacı Ortaya Çıktı!
Buse Meral ve Aras Bulut İynemli Aşk Yaşıyor!
1 Mayıs 2024 günlük burç yorumu
Meteoroloji saat vererek uyardı!
Oğuzhan Koç'tan boşanmıştı: Demet Özdemir konuştu!