Atatürk’ü matematik müfredatından da çıkarmışlar

Atatürk’ün, yeni eğitim müfredatı taslağında, matematikteki kazanımlarından da çıkarıldığı ortaya çıktı. Şu an kullanılmakta olan 4. sınıf matematik müfredatında, Atatürk öncülüğünde başlatılan matematik kavramlarının...

Atatürk’ün, yeni eğitim müfredatı taslağında, matematikteki kazanımlarından da çıkarıldığı ortaya çıktı. Şu an kullanılmakta olan 4. sınıf matematik müfredatında, Atatürk öncülüğünde başlatılan matematik kavramlarının Türkçeleştirilmesi ve yenilenmesine yönelik çalışmaların anlatıldığı kazanımlar, yeni müfredatta yer almıyor. 


Cumhuriyet’in haberine göre, söz konusu kazanım “Atatürk’ün önerliğinde ölçme birimlerine getirilen yeniliklerin gerekliliğini nedenleriyle açıklar'' ifadeleriyle belirtilmişti. Kazanıma yönelik açıklamalar kısmında ise, Atatürk’ün matematikteki ölçü birimlerine yönelik yaptığı çalışmalar ve getirdiği yeniliklerin anlatılması öngörülüyordu. Yine açıklamalar kısmında, bu çalışmalara yönelik ölçme birimi araçlarının sergilendiği arkeoloji, etnoğrafya ve Cumhuriyet müzelerine geziler düzenlenmesi ve söz konusu kazanımların bu mekânlardaki anlatımlarla pekiştirilmesi öneriliyordu. Tüm bu kazanımlar, yeni müfredatta yer almıyor.

GEOMETRİ KILAVUZU

Atatürk'ün Cumhuriyet’in ilk yıllarında öğrencilerin, matematiği Türkçeleşmiş, sade ve çağa uygun şekilde öğrenmesi adına öncülük ettiği çalışmalarla Cumhuriyet öncesinde kullanılan uzunluk ölçü birimleri arşın ve endaze; ağırlık ölçüsü birimi olarak kullanılan okka ve dirhem terk edilmiş, bunların yerine metre ve kilo ölçü birimi olarak kullanılmaya başlanmıştı.

Atatürk ayrıca, geometri dersinin daha iyi anlaşılması için derste kullanılan kavramları kendi çalışması sonucu Türkçeleştirdiği bir geometri kılavuzu da yayımlamıştı. Ölümünden yaklaşık bir buçuk yıl önce kaleme aldığı ve dönemin eğitim işleriyle ilgilenen Kültür Bakanlığı tarafından yayımlanan kılavuz ile bugün geometri dersinde kullanılan açı, düşey, ikiz kenar, taban, yamuk, yatay, dikey gibi kavramlar kullanıma sunulmuştu.

HAYAT BİLGİSİ

Hayat Bilgisi dersindeki, önceki müfredatta yaklaşık 30 bilgi ve kazanımın yeni taslakta üçe inmesiyle, öğrenciler 8. sınıfa kadar Atatürk’le ilgili çok az ve yüzeysel bilgi sahibi olacaklar. “Basitleştirme’’ ve “Sadeleştirme’’ adı altında Atatürk’ün sadece ana baba adını öğrenecek olan çocuklarda bu kazanımlarla Atatürk’e karşı duygusal bağlanma, yaptıklarını merak etme, araştırma isteği de gerçekleşemeyecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

Bu hafta sonu hangi sınavlar var? 4-5 Mayıs ÖSYM sınav takvimi
Bu hafta sonu hangi sınavlar var? 4-5 Mayıs ÖSYM sınav takvimi
Açıköğretim Fakültesi bahar dönemi final takvimi: AÖF final sınavları ne zaman?
Bursluluk sınav neticeleri açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? (2024 İOKBS sınav sonuç tarihi)
Okulların kapanmasına kaç gün kaldı? (2023-2024 MEB eğitim öğretim takvimi)