Atatürk'ün "Efendiler, yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz" dediği müze evi ziyaretçilerini b

Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın, Cumhuriyet'in ilan edileceği açıklamasını yaptığı ve uzun yıllar yaşadığı Atatürk Müze Köşkü, 29 Ekim 2023'te tamamlanan restorasyonun ardından ziyaretçilere kapılarını açtı.

Gazi Atatürk'ün, Cumhuriyet'in ilan edileceği açıklamasını yaptığı ve uzun yıllar yaşadığı Atatürk Müze Köşkü, 29 Ekim 2023'te tamamlanan restorasyonun ardından ziyaretçilere kapılarını açtı.

ATATÜRK'ÜN ANKARA'DAKİ İLK KONUTLARI

Atatürk, Ankara'ya gelişinde Ziraat Mektebi ve İstasyon Şefi Köşkü'nü kullanmıştır. Ancak, bu yapılar yetersiz kalınca daha sakin bir ortam arayışına giren Mustafa Kemal'e, Çankaya'daki bağevi 1921'de armağan edildi. Bu bağevi, Atatürk'ün Latife Hanım ile evliliği dönemine kadar hizmet verdi.

BAĞEVİNİN GENİŞLETİLMESİ VE ATATÜRK'ÜN İLK KONUTU

1924-1926 yıllarında ek binalar eklenerek genişletilen bağevi, Mustafa Kemal Paşa'nın 1932'de Pembe Köşk'e taşınana kadar kullanıldı. Bu süre zarfında, Gazi Mustafa Kemal Paşa, köşkte önemli siyasi toplantılar düzenledi ve Cumhuriyet'in ilan edileceğini açıkladı.

RESTORASYON VE ZİYARETE AÇILMA

2002-2007 yılları arasında kapsamlı bir bakım ve onarım çalışması yapılan köşk, daha sonra 2022'de Milli Saraylar Başkanlığı tarafından yeniden restorasyona alındı. Restorasyon kapsamında binanın statik, çatı tamiri, duvarlardaki kalem işleri gibi pek çok detay ele alındı. Restorasyonun tamamlanmasıyla 2023'te, Cumhuriyet'in 100. yılında ziyaretçilere yeniden açıldı.

RESTORASYON DETAYLARI VE MÜZE KÖŞKÜ'NÜN ÖZELLİKLERİ

Restorasyon sürecinde 150 kişilik uzman ekip görev aldı. Binanın iki katındaki restorasyon tamamlandı ve ziyarete açıldı. Atatürk Müze Köşkü, artık sadece bir müze değil, aynı zamanda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşadığı dönemi yansıtan bir konut olarak sergileniyor.

ZİYARET İÇİN RANDEVU ALINABİLİYOR

Atatürk Müze Köşkü, ziyaretçilere pazartesi hariç her gün kapılarını açıyor. Ziyaretçiler, randevu almak için "0 312 403 54 44" numaralı telefondan bilgi alabilirler. Köşkteki yemek salonu, elçi kabul odası, Atatürk'ün yatak odası ve kişisel eşyaları, Latife Hanım'ın odası, çalışma odası ve kütüphane görülebiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.