Atatürk’ün, yolsuzluğu ihbar edenlere ödül verdiği belge ortaya çıktı: İşte 1933 tarihli Atatürk imzalı o belg

Genç Türkiye Cumhuriyeti'nde yolsuzluğu ihbar edenlere Atatürk'ün imzasıyla ödül verildiği 1933 tarihli belge ortaya çıktı.

10Haber.Net'ten Masum Gök'ün haberine göre 1930’lu yıllarda Türkiye’de en çok yolsuzluğun yaşandığı yerlerin başında İzmir Rıhtım Şirketi gelmekteydi. Buradaki bir yolsuzluğu ihbar eden Armao, Kaporal, Fernon Gifre, Asım ve Şükrü adlı vatandaşlarla 1993 yılında Cumhurbaşkanı Atatürk’ün imzasıyla ödül verildi.

Devlet Arşivleri’nde bulunan bu belgede Aramo, Kaporal, Fernon Gifre’ye 4 bin lira, Asım’a 700 ve Şükrü’ye 500 lira verilmesine Bakanlar Kurulu kararı ile karar verildiği yazılıyor.

Şirketin tarihi İzmir Rıhtım Şirketi ilk olarak 1867 yılında Smyrne Quay Company adıyla İngilizler tarafından kuruldu. İngilizler bu şirketi 1896 yılında Fransızlara sattı ve şirketin ismi Société des Quais de Smyrne olarak değişti. İzmir Limanı’nın iletim hakkı 1953 yılına kadar işletme hakkı verildi.

Türkiye’nin önemli ticaret merkezlerinden biri olan bu limanla ilgili özellikle 1929 ekonomik buhranıyla birlikte sürekli yolsuzluk haberleri çıkmaya başladı.

Bu yolsuzluklarla ilgili birçok dava açıldı ve bu davalara basın yoğun ilgi gösterdi. Genç Türkiye Cumhuriyeti bu olayların üzerine ve millileştirme politikasıyla birlikte 1933 yılında İzmir Rıhtım Şirketi’ne el koydu ve zorunlu olarak satın aldı.

Atatürk Haberleri

Atatürk ile Fotoğraf Yapay Zeka Uygulaması: Adım Adım Kullanım Rehberi
Atatürk’ün daha önce hiç görülmeyen fotoğrafı ortaya çıktı
Bir terör örgütüyle ilişkilendirilmekten kaçınacağınızı düşünüyoruz!
Mustafa Kemal, 104 yıl önce bugün geleceğe doğru en büyük adımı attı!
Mustafa Kemal, 104 yıl önce bugün geleceğe doğru en büyük adımı attı!