Londra Üniversitesi, Hijyen ve Tropikal İlaçlar Okulu bünyesindeki İnsani Krizlerde Sağlık Merkezi ile ABD'nin Johns Hopkins Üniversitesi İnsani Sağlık Merkezi, Gazze'deki farklı senaryolarda yaşanan durumu analiz eden bir rapor yayımladı.
Rapor, ateşkesin ilan edildiği, mevcut saldırıların devam ettiği ve saldırıların şiddetinin arttığı olmak üzere üç ayrı senaryoya dayanarak, 7 Şubat-6 Ağustos 2024 tarihleri arasında Gazze'deki toplum sağlığının nasıl etkilenebileceğine dair tahminler içeriyor.
Raporda, Gazze'de ateşkes ilan edilmesi durumunda savaşın etkileri, bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıklar ile anne ve yeni doğan sağlığını etkileyen faktörler nedeniyle 6,550 kişinin öleceği tahmin edilirken, mevcut durumun devam etmesi halinde ölü sayısının 58,260'a, saldırıların şiddetinin artması durumunda ise ölü sayısının 74,290'a yükseleceği öngörüldü.
Salgın hastalıkların da etkisiyle, ateşkesin sağlanması durumunda Gazze'de gelecek 6 ayda (Ağustos'a kadar) 11,580 kişinin öleceği belirtilen raporda, mevcut durumun devam etmesi halinde ölü sayısının 66,720'ye, şiddetin artması durumunda ise 85,750'ye ulaşabileceği tahmin edildi.
"GELECEK 6 AYDA ÖLENLERİN YÜZDE 34'Ü ÇOCUKLAR OLACAK"
Raporda, salgınlar sırasında en fazla ölümün kolera, çocuk felci, kızamık ve meningokokal menenjit gibi hastalıklardan kaynaklanacağı öngörüldü.
Ateşkesin sağlandığı bir ortamda, Gazze'de ölümlerin ana sebebinin bulaşıcı hastalıklar olacağına dikkat çekilen raporda, mevcut durumda ya da şiddetin arttığı bir ortamda ise yaralıların bulaşıcı hastalıklara yakalanmasının büyük sayıda ölüme yol açabileceği ifade edildi.
En olumlu senaryoda, su, sağlık, beslenme ve barınma koşullarının iyileştirilmesinin zaman alacağı ve bu iyileştirmelerin ölüm sayılarında artışa neden olabileceği belirtildi.
Rapora göre, önümüzdeki 6 ayda ölenlerin %34'ünü 0-15 yaş arası çocuklar, %57'sini ise erkekler oluşturacak. Ayrıca, tüm senaryolarda anne, yeni doğan ve ölü doğum sayısında artış öngörülüyor.