Atlantik Okyanusu'ndaki akıntı sisteminin çöküşü iklim krizini "ciddi" şekilde etkileyebilir

Bilim adamları, Atlantik Meridyonel Devinim Dolaşımı'nın (AMOC) zayıfladığını ve çöküşünün Kuzey Atlantik ile küresel iklim üzerinde ciddi etkiler yaratabileceğini açıkladı. Model simülasyonlarına göre, 21. yüzyılda tam çöküş olası görünmüyor.

Bilim insanları, Avrupa'nın kuzeybatısının ısınmasına neden olan Atlantik Meridyonel Devinim Dolaşımı'nın (AMOC) zayıfladığını ve bu durumun Kuzey Atlantik ile küresel iklim üzerinde ciddi etkiler yaratabileceğini uyarıda bulundu. Yapılan modellemelere göre, AMOC'un 21. yüzyılda tamamen çökmesi olası görünmüyor.

Bilim adamları, Avrupa'nın kuzeybatısının ısınmasına neden olan Körfez Akıntısı'nın temelini oluşturan Atlantik Meridyonel Devinim Dolaşımı (AMOC) okyanus akıntı sisteminin zayıfladığını belirtti. AMOC'un çöküşü, Kuzey Atlantik bölgesinin iklimi üzerinde çok ciddi etkiler yaratabilir.

Araştırmalarda, son yıllarda iklim değişikliği nedeniyle zayıflayan AMOC'un çöküşüne ilişkin çeşitli senaryolarla modellemeler yapıldı. Erken uyarı sinyalleri taşıyan veriler, AMOC'un esneklik kaybı ve yavaşlamasını gösteriyor. Ancak, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından yapılan İklim Modeli Karşılaştırma Projesi (CMIP) model simülasyonlarına göre, 21. yüzyılda AMOC'un tamamen çökmesinin olası olmadığı belirtiliyor.

Bilim adamları, AMOC'un Atlantik Okyanusu'ndaki suyu kuzeyden güneye büyük bir döngüyle gezdirerek yeniden Atlantik'e getirdiğini ve bu sistemin gelecekteki çöküşünün Kuzey Atlantik bölgesi ve dünya iklimi üzerinde ciddi etkiler yaratabileceğini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.