ATM'lerde yeni dönem: Bu paraları kabul etmeyecek!

Türkiye'de görülen yüksek enflasyon, tedavüldeki en büyük Türk lirası banknotu olan 200 liranın gerçek değerini her geçen gün aşağı çekmeye devam ediyor. İşte konuya ilişkin tüm detaylar...

TÜRKIYE'DE YÜKSEK ENFLASYON VE TÜRK LIRASININ DEĞER KAYBI

Türkiye'de görülen yüksek enflasyon, tedavüldeki en büyük Türk lirası banknotu olan 200 liranın değerini giderek düşürüyor. Mevcut kur ile yaklaşık 6 dolara denk gelen 200 TL'nin alım gücü her geçen gün azalıyor, bu banknotla alınabilecek ürün ve hizmetlerin listesi de sürekli kısalıyor.

Nakit Para Kullanımındaki Zorluklar

Milyonlarca banka müşterisi, nakit para kullanmak zorunda kaldıklarında destelerce para taşımak durumunda kalıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni banknot basımı taleplerine karşı kayıtsız kalması, hem bankaların hem de müşterilerin mağduriyetine yol açıyor.

Günlük Para Çekim Limitleri ve Komisyonlar

2024 yılının başında, bankalar nakit çekim işlemlerinde yaşanan mağduriyetleri gidermek amacıyla günlük para çekim limitini 10 bin TL'ye yükseltti. Ancak aradan geçen sürede enflasyonun etkisiyle bu limitin yeterliliği azaldı. Milyonlarca vatandaş, acil harcamalarını karşılamak için günlük limitin üzerinde para çekmek zorunda kalırken, bankalar bu işlemler için yüksek komisyonlar uyguluyor.

Özel bankalar, limit üzerine çıkılması halinde yapılacak 10 bin TL'lik çekim işlemleri için ortalama 210 TL komisyon alıyor. Bu durum üzerine gelen şikayetlerin artmasıyla bankaların, Haziran ayı itibarıyla günlük para çekim limitini 20 bin TL'ye yükseltmesi bekleniyor.

ATM'lerde Son Durum

Bankalar, ATM'lerde yaşanan para arzına yetişememesi sebebiyle 10 ve 20 TL'lik banknot slotlarını kapatma yoluna gidiyor. Kamu bankaları haricindeki ATM'lerin hemen hemen hepsinde 10 TL ve 20 TL çekim işlemi yapılamazken, bu slotlara 200 TL'lik banknotlar yerleştiriliyor.

Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu, bu değişiklik hakkında "Bankalar ATM’lere artık 200, 100 ve 50 TL’lik banknotları yerleştiriyor. 20, 10 ve 5 TL’lik banknot yerleştirmiyor…" ifadesini kullandı.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.