ATM'lerde Yeni Dönem: Sessizce Yürürlüğe Girdi, Para Çekenler Şoke Oldu!

ATM'lerdeki yeni para çekme limit düzenlemesi, bugün itibarıyla uygulamaya konuldu. Para çekmeye giden müşteriler, beklenmedik limit ve komisyon kesintileriyle karşılaşarak büyük bir sürpriz yaşadı. İşte ayrıntılar...

Son yıllarda artan enflasyon, bankaların ATM kullanımına yönelik önemli değişiklikler yapmasına yol açtı. Yılın ilk aylarında para çekme limitlerini güncelleyen bankalar, enflasyonun etkilerinin devam etmesi üzerine yeni bir düzenlemeyi daha devreye soktu.

ATM DÜZENLEMESI EKIM’DE SESSIZCE YÜRÜRLÜĞE GIRDI

Bankalar, artan nakit taleplerini karşılamakta zorlanırken, bu sorunu çözmek ve şubelerdeki yoğunluğu azaltmak için Ekim ayı itibarıyla ATM’lerde yeni bir limit düzenlemesini sessiz sedasız hayata geçirdi.

YENI DÜZENLEME ZORUNLU HALE GELDI

Birçok özel banka, günlük para çekme limitlerini sabitlerken QR kod ile yapılan işlemlerdeki limitleri artırmıştı. Ancak bu uygulamanın istenen etkiyi yaratmaması ve yüksek komisyonların şikayetlere yol açması nedeniyle, Eylül ayından itibaren yeni bir düzenleme kaçınılmaz oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni banknot basımını durdurması da bu kararın alınmasına katkıda bulundu.

ATM’LERDE PARA ÇEKME LIMITI DEĞIŞIYOR

Bankacılık sektöründen alınan bilgilere göre, birçok banka 20 bin TL ve altındaki tutarların veznelerden çekilmesine kısıtlama getirirken, ATM'ler için yeni limitler belirledi. Günlük ücretsiz para çekme limiti 15 bin TL olan bankalarda bir güncelleme beklenmezken, 10 bin TL’lik sınırı kullanan bankaların bu limiti 15 bin TL’ye çıkaracağı öğrenildi. Özellikle emeklilerin yaşadığı sıkıntıları gidermeyi amaçlayan bu düzenleme, ATM kullanımını bir nebze kolaylaştıracak.

TEK TIP BANKNOT KULLANIMI SORUN YARATIYOR

ATM’lerdeki en büyük sorunlardan biri ise banknot çeşitliliğinin azalması. Birçok özel bankanın ATM’lerinde artık 10 ve 20 TL’lik banknotlar bulunmuyor; bu slotlara 200 TL'lik banknotlar yerleştiriliyor. Son dönemde bazı bankalar, 50 ve 100 TL’lik paraları da devre dışı bırakarak, ATM’lerde sadece 200 TL'lik banknotlarla işlem yapılmasına olanak tanıyor. Bu durum, kullanıcılar için ek bir zorluk yaratıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.