Avrupa Birliği'nden İran hava yolu şirketlerine yaptırım!

Avrupa Birliği (AB), İran'dan Rusya'ya insansız hava araçlarının (İHA) transfer edilmesi ve Ortadoğu ile Kızıldeniz'deki silahlı gruplara füze veya İHA sağlanmasında rol oynayan kişi ve kuruluşlara yönelik yeni bir dizi yaptırım kararı aldı.

Avrupa Birliği (AB), İran'dan Rusya'ya insansız hava araçlarının (İHA) transfer edilmesi ve Ortadoğu ile Kızıldeniz'deki silahlı gruplara füze veya İHA sağlanmasında rol oynayan kişi ve kuruluşlara yönelik yeni bir dizi yaptırım kararı aldı. Bu adım, İran’ın bölgedeki askeri gruplara sağladığı destek ve Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına katkıda bulunduğu iddiaları üzerine geldi. Yaptırımlar kapsamında İran'ın önemli üç hava yolu şirketi, Saha Havayolları, Mahan Air ve İran Air, hedef alındı. Ayrıca, iki tedarik firması da yaptırım listesine dahil edildi.

Yaptırımlar, yalnızca bu firmalarla sınırlı kalmadı; İran Savunma Bakan Yardımcısı Hamza Kalenderi, Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü’nün önde gelen isimleri ve Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Hatemu'l Enbiya Karargahı da yaptırımlara dahil edildi. Bununla birlikte, İran Devrim Muhafızları Hava-Uzay Kuvvetleri'nin Uzay Birimi, İran Uçak Üretim Endüstrisi Şirketi (HESA) ve Havacılık ve Uzay Endüstrileri Teşkilatı'nın (AIO) yöneticileri de yaptırım listesine alındı.

Bu yaptırımlar, AB’nin İran'a yönelik son dönemdeki genişletilmiş yaptırım politikalarının bir parçası olarak uygulanıyor. AB, İran'ın Ukrayna’daki savaşta Rusya'ya verdiği desteği gerekçe göstererek bu yılın Mayıs ayında da İran'a karşı ek yaptırımlar uygulamıştı. Aynı zamanda, İran’ın İsrail'e yönelik saldırıları da AB’nin yaptırımları genişletmesine neden olmuştu. Bu yeni yaptırım kararları, seyahat yasakları, kişi ve kuruluşlara ait varlıkların dondurulması ve fon aktarımının engellenmesini içeriyor, AB'nin İran’a yönelik baskı politikasının sürdüğünü gösteriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.