Avrupa Birliği'nin yeni yöneticilerini belirleyecek zirve Brüksel'de başlamış oldu

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ardından AB'nin önümüzdeki 5 yılını yönetecek isimleri belirlemek üzere gayri resmi bir zirvede bir araya geldi.

27 AB ülkesinin liderleri, Brüksel'de AB Konseyi, AB Komisyonu, Avrupa Parlamentosu başkanlıkları ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciliği gibi en üst düzey pozisyonlar için adayları görüşmek üzere bir araya geldi. Bu gayri resmi toplantıda liderler akşam yemeği masasında buluştu, ancak resmi bir karar alınmayacak. Son kararın 27-28 Haziran'daki resmi zirvede açıklanması planlanıyor. Ancak kulislerde, en önemli 4 pozisyon için adaylar konusunda şimdiden bir uzlaşının sağlandığına dair bilgiler var.

VON DER LEYEN, METSOLA, COSTA VE KALLAS

Avrupa Halk Partisi (EPP), Avrupa Parlamentosu seçimlerinde 720 sandalyenin 189'unu kazanarak bir kez daha birinci oldu.

27 AB liderinden 13'ü EPP üyesi olduğu için ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un da Ursula von der Leyen'e destek verdiği için AB Komisyonu Başkanlığının bir dönem daha von der Leyen'e verilmesi kesin gözüyle bakılıyor.

EPP üyesi Roberta Metsola'nın da bir dönem daha Avrupa Parlamentosu Başkanlığı yapacağı tahmin ediliyor.

AB'nin dış politika ve güvenlik şefi Josep Borrell'in yerine, Estonya Başbakanı Kaja Kallas'ın adı geçiyor. Kallas, kısa süre önce NATO Genel Sekreterliği için de aday olduğunu açıklamıştı.

Charles Michel'in yerine AB liderlerine liderlik etmesi için Portekiz'in eski Başbakanı Antonio Costa'nın adı geçiyor.

 AP'NİN DE ONAYI GEREKECEK

 

AB Komisyonu Başkanı, Komisyonun tüm üyeleri ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi, ilk kez 16 Temmuz'da toplanacak Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'ndan onay almak zorundalar.

Bu durum özellikle Ursula von der Leyen için bir risk oluşturuyor çünkü Avrupa Halk Partisi (EPP), 189 sandalye kazanmış olsa da von der Leyen'in seçilmesi için toplamda 361 oy gerekiyor. Bu nedenle von der Leyen'in, 16 Temmuz'a kadar farklı siyasi gruplar arasında ittifak çabalarını sürdürmesi bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.