Avrupa Komisyonu, Çin menşeli elektrikli otomobillere sağlanan sübvansiyonlara karşı geçici telafi edici vergiler getirdi. 5 Temmuz’dan itibaren uygulanacak bu vergiler, BYD ve Geely gibi markalar için %17,4’ten %37,6’ya kadar çıkacak. Komisyon, Çin’in sübvansiyon uygulamalarına karşı DTÖ uyumlu çözümler için teknik görüşmeleri sürdürüyor.
Avrupa Komisyonu, Çin'de üretilen elektrikli otomobillere sağlanan sübvansiyonlar sebebiyle başlatılan soruşturma kapsamında alınan kararlar ve uygulamaya giren tedbirlerle ilgili açıklamada bulundu.
Açıklamada, Çin'e yönelik sübvansiyon karşıtı soruşturmanın başlatılmasının üzerinden 9 ay geçtiği hatırlatılarak, "Komisyon, Çin'den ithal edilen elektrikli otomobillere geçici telafi edici vergiler getirdi" denildi.
Yürütülen soruşturma sonucunda, Çin'deki elektrikli otomobil değer zincirinin haksız sübvansiyondan faydalandığı sonucuna varıldığı ifade edildi.
Açıklamada, AB ile Çin hükümeti arasındaki teknik düzeydeki görüşmelerin, AB'nin endişelerini giderecek ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ile uyumlu bir çözüme ulaşmayı amaçlayan yoğun temaslar şeklinde devam ettiği belirtildi.
BYD'nin yüzde 17,4, Geely'nin yüzde 19,9, SAIC'in yüzde 37,6 oranında ek vergiye tabi olacağı, soruşturmada işbirliği yapan Çinli diğer elektrikli otomobil üreticilerinin ortalama yüzde 20,8 ve işbirliği yapmayan diğer şirketlerin ise yüzde 37,6 oranında vergiye tabi olacağı açıklandı. Bu geçici vergilerin 5 Temmuz'dan itibaren en fazla dört ay süreyle geçerli olacağı, nihai vergi kararının ise AB üyesi ülkelerin onayına bağlı olduğu belirtildi.
Karar öncesinde AB, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 10 vergi uyguluyordu. Açıklanan yeni vergi oranları mevcut yüzde 10 verginin üzerine eklenecek.
Son yıllarda Avrupa'da satılan elektrikli otomobillerde Çinli üreticilerin pazar payı hızla artıyor. 2019'da AB'de satılan elektrikli araçların içinde Çin markalarının payı yüzde 1'in altındayken, son dönemde bu oran yüzde 8'e çıktı. Bu oranın, önlem alınmaması durumunda hızlı bir şekilde artmaya devam edeceği belirtiliyor.
2023'te Avrupa'ya yapılan elektrikli araç ihracatının 10 milyar avroya yaklaşması ve Çin'in benzer segmentlerdeki elektrikli otomobil fiyatlarının Avrupa'da üretilen modellere göre yüzde 20 daha düşük olması dikkat çekici bir durum olarak değerlendiriliyor. Çin'de BYD, SAIC ve Geely gibi markaların yanı sıra Tesla ve farklı Avrupa şirketlerinin de üretimi bulunuyor.
Avrupa'daki bazı ülkelerde, özellikle Fransa'da üreticiler Çin yapımı modellerin iç pazarlarında hakimiyet kurmasından rahatsız olurken, Alman üreticiler ise Çin'le ilişkilerin gerilmesinden ve bu pazardaki olası kayıplardan endişe ediyorlar.