Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, kovid19 pandemisinin sebep olduğu ekonomik krizde dip noktasının Avrupa’da muhtemelen geçildiğini söyledi. Lagarde, kovid19'un sebep olduğu ekonomik krizi 2008-2009 finansal krizden daha kötü olarak nitelendirdi.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde: Ekonomi dipten döndü
Lagarde, Avrupa İş Liderleri Konvensiyonu tarafından dijital ortamda düzenlenen Kuzey Yıldızı Zirvesi’nde konuştu. Ekonomide toparlanmanın “karmaşık” bir mesele olacağını belirten Lagarde, “Bu toparlanma eksik olacak ve belki dönüşümsel olacak.” dedi.
Lagarde, Kovid-19 salgınının sebep olduğu ekonomik krizde dip noktasının Euro Bölgesi’nde muhtemelen geçildiğini dile getirerek, salgında ikinci dalga olasılığı sebebiyle bunu ihtiyatlı
söylediğini vurguladı. Küresel ticaretin önemli ölçüde azalacağına işaret eden Lagarde, ekonomik krizde savunmasız kalan insanlara son derece özenli olunması çağrısı yaptı.
'2008 KRİZİNDEN DAHA KÖTÜ'
Christine Lagarde, Kovid-19’un sebep olduğu krizi 2008-2009 krizinden daha kötü olarak nitelendirerek, tasarruflarının yatırımlara ve harcamalara dönüşmesinin zaman alacağını kaydetti
Merkez bankalarının krize “muazzam” bir şekilde tepki verdiklerini belirten Lagarde, krize orantılı cevap için ECB’nin bütün enstrümanlarını kullanma konusunda hiçbir tereddütlerininolmadığını yineledi.
ECB Başkanı Lagarde, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin kovid19 neden olduğu krizi hafifletmek için AB tarafından oluşturulacak kurtarma fonuna yönelik nihai bir anlaşmaya 17 Temmuz’davaramayacaklarını düşündüğünü de sözlerine ekledi.
2008 Ekonomik Krizi
1929’da yaşanan Büyük Buhran’dan (Great Depression) sonraki en büyük ekonomik kriz olarak değerlendirilen 2008 Ekonomik Krizi, 2007 yılında ABD’de finansal kriz olarak başladı ve daha sonra diğer ülkeleri de etkisi altına alarak benzeri olmayan bir global finansal ve ekonomik krize dönüştü.
Bazı ekonomistler tarafından Büyük Durgunluk (Great Recession) olarak da adlandırılan 2008 Ekonomik Krizini hazırlayan koşullar ise oldukça karmaşık. Başta ABD olmak üzere Avrupa
ve diğer gelişmiş ekonomilerde hanehalkının aşırı borç yükü altına girmesi bu krizin en temel nedeni olarak gösteriliyor.
Eylül 2008’de ABD’nin dördüncü en büyük yatırım bankası ve dünya genelinde bir çok ülkede şubeleri ve onbinlerce çalışanı bulunan Lehman Brothers 613 milyar dolar borçla iflas başvurusunda
bulunması ABD’nin ve diğer ülkelerin ekonomi yönetimlerini 2008 ekonomik krizinin büyüklüğünü ve nedenleri araştırmaya ve bu krizden nasıl çıkılabileceği konusunda daha önce denenmemiş
ekonomi ve para politikaları uygulamaya yöneltti.
Tarihteki en büyük banka iflası olarak değerlendirilen Lehman Brothers’ın iflası, dünyada bankalara, finansal piyasalara, finansal araçlara, değerlendirme kuruluşarına olan güveni sarstı.