Avrupa Merkez Bankası (ECB), faiz kararını açıkladı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentilerine uygun olarak ana politika faizlerini sabit tuttu. ECB'nin refinansman faizi yüzde 4,50, mevduat faizi yüzde 4 ve marjinal fonlama faizi yüzde 4,75 olarak belirlendi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentilerine uygun olarak ana politika faizlerini sabit tuttu. ECB'nin refinansman faizi yüzde 4,50, mevduat faizi yüzde 4 ve marjinal fonlama faizi yüzde 4,75 olarak belirlendi.

ECB'nin üçüncü toplantısında, faiz oranları beşinci kez art arda sabit tutuldu ve bu oranlar euro tarihindeki en yüksek seviyede kalmaya devam etti. ECB, Temmuz 2022'den sonra 10 toplantıda faiz oranlarını toplamda 450 baz puan artırmıştı. Geçen yıl faiz artışlarına devam eden ECB, Eylül 2023'teki toplantısında refinansman faizini yüzde 4,50'ye yükselttikten sonra, sonraki toplantılarda faiz oranlarında değişiklik yapmadı.

ECB'nin faiz kararı açıklamasında, "Yönetim Konseyi bugün 3 temel faiz oranını değiştirmemeye karar verdi," ifadesi kullanılmış oldu. 

Açıklamada, gıda ve ürün fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle enflasyonun zayıfladığı vurgulanırken, çoğu temel göstergede iyileşme olduğu ve ücret artışının yavaşladığı ifade edildi.

Açıklamada, "Finansman koşulları kısıtlayıcı olmaya devam ediyor. Geçmişteki faiz artışları talep üzerinde baskıyı sürdürüyor. Bu durum enflasyonun aşağı çekilmesine yardımcı oluyor. Ancak yurt içi fiyat baskıları güçlü ve hizmet fiyatları enflasyonunu yüksek tutuyor," şeklinde bir değerlendirilmede bulunuldu.

ECB'nin, yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşma konusundaki kararlılığının altı çizilen açıklamada, temel faiz oranlarının devam eden enflasyonla mücadelede önemli bir rol oynadığına dikkat çekildi.

Ayrıca, ECB Yönetim Konseyi'nin para politikası kısıtlamalarının uygun düzeyini ve süresini veriye dayalı ve toplantı bazında değerlendireceği ve belirli bir oranı önceden taahhüt etmeyeceği belirtildi.

Açıklamada, varlık satın alma programı portföyünün kontrollü ve öngörülebilir bir hızda azaldığı belirtilirken, Yönetim Konseyi'nin 2024 yılının ilk yarısında pandemi acil satın alma programı kapsamında vadesi dolan menkul kıymetlerden elde edilen anapara ödemelerinin tamamını yeniden yatırıma dönüştürmeyi, yılın ikinci yarısında ise portföyün aylık 7,5 milyar euro kadar azaltılmasını planladığı ifade edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Kamuda tasarruf tedbirleri genelgesi Resmi Gazete'de
Tarım arazisi uyarısı: Hobi bahçesi olarak almayın!
Uzmanı uyardı: Gram altın alıp satacaklar dikkat!
Sermaye Piyasası Kurulu iki şirketin halka arzını kabul etti
New York Borsası günü düşüş ile kapattı