AMB Yönetim Konseyi Üyesi Isabel Schnabel, Tokyo'daki konuşmasında, parasal genişlemenin finansal piyasalarda dalgalanma dönemlerinde etkili bir araç olduğunu belirtti. Schnabel, kriz dönemleri dışında parasal genişleme programlarının dikkatli kullanılması gerektiğini vurguladı ve bu programların merkez bankalarının diğer araçlarına kıyasla daha maliyetli olabileceğini ifade etti.
Bloomberg HT'de yer alan habere göre, AMB Yönetim Konseyi Üyesi Isabel Schnabel, "Parasal genişleme diğer politika araçlarından daha yüksek maliyetli olabilir" dedi. Schnabel, merkez bankalarının parasal genişleme programlarını daha hedefe uygun kullanarak ve hızlı bir şekilde sonlandırarak maliyetleri azaltabileceğini belirtti. 2020’deki AMB alımlarını bu duruma örnek olarak gösterdi.
Schnabel, Euro Bölgesi gibi bankacılık temelli ekonomilerde, uzun vadeli refinansman operasyonları gibi hedef odaklı araçların, dezenflasyonist şoklar ve ekonomik dengesizliklere karşı önemli destek sağlayabileceğini ve bu tür araçların yan etkilerinin daha az olacağını vurguladı.
AMB, 2015 yılında deflasyon tehdidine karşı parasal genişleme programı başlatmıştı. Pandemi döneminde de ayrı bir program açıklayan banka, varlıklarının büyük kısmı hazine tahvilleri olmak üzere ortalama 5 trilyon euro (5,4 trilyon dolar) ile zirve yapmıştı. 2023'te yüksek enflasyon nedeniyle faiz artırımına giden AMB, varlık alım programını da azaltmaya başlamıştı.