Avrupa Merkez Bankası yetkilisinden uyarı geldi: "Dikkatlice değerlendirilmeli"

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Isabel Schnabel, parasal genişleme programlarının kriz dönemlerinde dikkatle kullanılması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Schnabel, Merkez Bankalarının parasal genişleme programlarının maliyetlerini titizlikle değerlendirmesi gerektiğini vurguladı.

AMB Yönetim Konseyi Üyesi Isabel Schnabel, Tokyo'daki konuşmasında, parasal genişlemenin finansal piyasalarda dalgalanma dönemlerinde etkili bir araç olduğunu belirtti. Schnabel, kriz dönemleri dışında parasal genişleme programlarının dikkatli kullanılması gerektiğini vurguladı ve bu programların merkez bankalarının diğer araçlarına kıyasla daha maliyetli olabileceğini ifade etti.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre, AMB Yönetim Konseyi Üyesi Isabel Schnabel, "Parasal genişleme diğer politika araçlarından daha yüksek maliyetli olabilir" dedi. Schnabel, merkez bankalarının parasal genişleme programlarını daha hedefe uygun kullanarak ve hızlı bir şekilde sonlandırarak maliyetleri azaltabileceğini belirtti. 2020’deki AMB alımlarını bu duruma örnek olarak gösterdi.

Schnabel, Euro Bölgesi gibi bankacılık temelli ekonomilerde, uzun vadeli refinansman operasyonları gibi hedef odaklı araçların, dezenflasyonist şoklar ve ekonomik dengesizliklere karşı önemli destek sağlayabileceğini ve bu tür araçların yan etkilerinin daha az olacağını vurguladı.

AMB, 2015 yılında deflasyon tehdidine karşı parasal genişleme programı başlatmıştı. Pandemi döneminde de ayrı bir program açıklayan banka, varlıklarının büyük kısmı hazine tahvilleri olmak üzere ortalama 5 trilyon euro (5,4 trilyon dolar) ile zirve yapmıştı. 2023'te yüksek enflasyon nedeniyle faiz artırımına giden AMB, varlık alım programını da azaltmaya başlamıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.