Avrupa Merkez Bankası'ndan beklenmedik karar

Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB), Bulgaristan'a Euro Bölgesi üyeliği konusunda rest çeken bir rapor yayımlandı. Raporda, Bulgaristan'ın mevcut enflasyon oranının Euro Bölgesi'ne katılım için uygun olmadığı belirtildi.

Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB), Bulgaristan'a Euro Bölgesi üyeliği konusunda rest çeken bir rapor geldi. Raporda, Bulgaristan'ın mevcut enflasyon oranı nedeniyle Euro Bölgesi'ne katılamayacağı belirtildi.

Sofya'da Euro Bölgesi'nin 21. üyesi olma hedefi bulunan ülkede, bu karar büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Bu durumun Balkan ülkesindeki fiyat artışlarını daha da kötüleştirebileceği endişesi yaygın bir şekilde gündemde.

ECB tarafından yapılan açıklamada, Avrupa Birliği'nin para birliği dışındaki üye devletler arasında Bulgaristan'ın 2022'den bu yana Euro Bölgesi'ne ekonomik uyum konusunda sınırlı ilerleme kaydettiği tespiti yapıldı.

Avrupa Merkez Bankası'nın açıklamasında, Bulgaristan'ın enflasyonun yıllık %5,1 arttığı belirtilirken, bu rakamın Euro Bölgesi'ne katılım için gereken %1,8'lik hedeften önemli ölçüde yüksek olduğu vurgulandı. Ayrıca, ECB açıklamasında, arz darboğazlarının hafifledikçe enflasyonun muhtemelen önümüzdeki aylarda kademeli olarak düşeceği öngörüsüne yer verildi.

Bu gelişmeler çerçevesinde Bulgaristan Başbakanı Dimitar Glavchev, tüm Euro kriterlerini karşıladıklarını belirterek Avrupa Birliği ile yeni bir değerlendirme yapmak üzere masaya oturacaklarını açıkladı.

Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Euro Bölgesi'ne otomatik olarak katılamıyor; belirli ekonomik kriterlerin sağlanması gerekiyor. Bu kriterler arasında istikrarlı döviz kurları, sağlam kamu maliyesi ve gerekli yasal düzenlemeler yer alıyor. İstisna olarak, İsveç ve Danimarka'nın bu kurallar konusunda özel bir durumu bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.