Avrupa Parlamentosu'ndan İngiltere’nin aşı onayına tepki: Sorunlu bir karar

İngiltere'nin Pfizer/BioNTech aşısına acil kullanım onayı vermesi, Avrupa'da tepkiyle karşılandı. Avrupa Parlamentosu vekili Peter Liese de, "Bu kararın sorunlu olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandı.

İngiltere'nin Amerikan ilaç firması Pfizer ile Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech'in Covid-19'a karşı ortak geliştirdiği aşının acil kullanımını onaylaması, Avrupa'da 'sorunlu' olarak karşılandı. Ülkenin Avrupa Birliği'nden ayrılma (Brexit) kararı sayesinde hızlanan süreç, AB'nin ilgili kurumu tarafından 'yeterince güvenli' bulunmadı.

EMA: DAHA FAZLA İNCELEME YAPACAĞIZ

AB içinde ilaç ve aşılara onay vermekten sorumlu olan Avrupa İlaç Ajansı (EMA), kendilerinin daha uzun süren onay sürecinin daha güvenli olduğu yönünde bir açıklama yaptı. EMA'nın açıklamasında, kendi süreçlerinin, İngiltere'nin tercih ettiği acil kullanım onayına kıyasla daha fazla kanıtın incelenmesi ve daha fazla kontrolün yapılması sonucunda sonuçlanacağı belirtildi. EMA, Pfizer'in dün yaptığı acil kullanım başvurusuna 29 Kasım'da yanıt verileceğini açıklamıştı.

ALMAN VEKİL: BU KARAR SORUNLU

İngiltere'nin onayına bir tepki de, Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokratların üyesi ve Avrupa Parlamentosu milletvekili olan Peter Liese'den geldi. İngiltere'deki onay sürecinin 'aceleye getirildiğini' savunan Liese, "Bu kararın sorunlu olduğunu düşünüyorum ve AB üyesi ülkelere aynı süreci uygulamamalarını tavsiye ediyorum. EMA'nın birkaç hafta sürecek ayrıntılı değerlendirmesi, bir aşıya aceleyle acil kullanım onayı verilmesinden iyidir" dedi. AB üyelerinin, herhangi bir ilaç veya aşıyı kullanıma sunmaları için EMA'nın onayı gerekiyor. Ancak ülkeler 'acil' kullanım onayı yolunu seçerek, EMA'yı beklemeden karar alabiliyor.

BREXIT ETKİSİ: ONAY YETKİSİ EMA'DAN MHRA'YA VERİLMİŞTİ

İngiltere'nin aşıyı onaylayan ilk ülke olmasının perde arkasında, Avrupa Birliği'nden ayrılma kararının (Brexit) bulunduğu yorumları da yapılıyor. Zira İngiltere'de bir ilacın veya aşının onaylanması, kısa süre öncesine kadar merkezi de Londra'da bulunan EMA'ya tabiydi. Ancak İngiltere hükümeti, Brexit sürecinin henüz tamamlanmamasına rağmen, Covid-19 sürecinde aşıya acil onay yetkisini kendi ajansı MHRA'ya veren bir düzenleme yapmıştı. Aşının bu yolla hızla onaylanmasının, Brexit'in en ateşli savunucularından biri olan Başbakan Boris Johnson'ın hanesine siyasi bir zafer olarak yazılması bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Burnu Tıkalı Diye Hastaneye Gitti: Doktorlar Burnundan Yüzlerce... "Beynine Doğru Gidiyorlarmış"
AB'de Mart Ayında Perakende Satışlarda Artış Gözlendi, Polonya Öncü Konumda
Güney Afrika'da İnşaat Faciası: 5 İşçi Öldü, 21 Yaralı, 49 İşçi Kayıp
Amsterdam Üniversitesi'nde Filistin'e Destek Gösterilerine Polis Müdahalesi: 125 Gözaltı!
ABD'de Kilisede Papaz Suikast Girişimine Uğradı: Silah Tutukluk Yaptı