Avrupa Parlamentosu'nun yeni üyeleri, AB'nin Gazze politikalarına sert eleştiriler yöneltti

Avrupa Parlamentosu'nun yeni üyeleri, AB'nin Gazze'ye yönelik politikalarını çifte standartlı buldu ve İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarına karşı güçlü yaptırımlar uygulanmasını talep etti.

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) yeni üyeleri, Avrupa Birliği'nin (AB) Gazze'ye yönelik mevcut politikasını sert bir şekilde eleştirerek, AB'nin İsrail'e karşı tutumunda çifte standart uyguladığını belirtti. Milletvekilleri, İsrail'in Filistinli sivillere yönelik saldırılarını durdurmak için AB'den acil ve güçlü yaptırımlar talep etti.

6-9 Haziran'da yapılan seçimlerden sonra yeni yasama dönemine başlayan AP'de, Gazze'deki durumun tartışıldığı bir oturum düzenlendi. Bu oturumda birçok milletvekili, AB'nin İsrail politikasının taraflı olduğunu vurgularken, İsrail'in Gazze'deki eylemlerini "soykırım" olarak nitelendirdi ve Netanyahu hükümetine yaptırım uygulanmasını önerdi.

AP'ye yeni seçilen İrlandalı milletvekili Aodhan O Riordain, "Bu, bu salondaki ilk konuşmam. Gazze'deki durum tam bir insani felaket. 41 bin Filistinli hayatını kaybetti, Gazze enkaza döndü. AB'nin bu krize verdiği yanıt yetersiz ve kabul edilemezdi." ifadelerini kullandı. O Riordain, AB'nin İsrail'e karşı yaptırım uygulaması ve ortaklık anlaşmasını iptal etmesi gerektiğini belirtti.

Yeşiller grubundan İspanyol milletvekili Jaume Asens Llodra, Netanyahu'yu "kasap" olarak nitelendirerek, "Avrupa daha ne kadar Bay Kasap Netanyahu'yu desteklemeye devam edecek? Putin'e yaptırım uygulanırken, Netanyahu'ya uygulanmaması ikiyüzlülüktür." dedi. 

İspanyol milletvekili Ana Miranda Paz, Gazze'deki sivil kayıpları gösteren fotoğrafları kürsüde sergilemek istedi, ancak bu talebi oturum başkanı tarafından reddedildi. Paz, "Eğer bu fotoğraflara bakmak istemiyorsanız, sorun değil ancak 41 binden fazla insanın öldürüldüğü bir gerçek." diyerek AB'nin İsrail'le ortaklık anlaşmasını askıya alması ve silah ambargosu uygulaması gerektiğini savundu.

Filistin asıllı Fransız milletvekili Rima Hassan ise kürsüye kefiyesiyle çıkmak istemiş, ancak buna izin verilmemişti. Hassan, Filistin'de "soykırım" yaşandığını belirterek, AB'nin İsrail'e yaptırımlar uygulaması gerektiğini dile getirdi.

AP'nin hem yeni hem de eski birçok milletvekili, İsrail'in Gazze'deki eylemlerini "soykırım" olarak tanımladı. İrlandalı milletvekili Lynn Boylan, "İsrail, Gazze'deki savaşın 7 Ekim'de başlamadığını, uluslararası hukuku defalarca ihlal ettiğini ve yıllarca sonuç doğurmayan savaş suçları işlediğini" ifade etti. Boylan, AB'nin gerçekten hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına inanmış olsaydı, AB-İsrail ortaklık anlaşmasının çoktan iptal edilmesi gerektiğini vurguladı.

Belçikalı milletvekili Marc Botenga da, "Orada gerçekleşen soykırım, Batı'nın bu etkili desteği olmadan mümkün olamazdı." diyerek Batı'nın bu duruma verdiği desteği eleştirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.