Önceki gün Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmaları için 'yasadışı' ifadesini kullanan Avrupa Birliği'nin ardından şimdi de Avrupa Konseyi Türkiye'nin Akdeniz'deki sondaj girişimlerine yönelik olası yaptırımları görüşmek için çarşamba günü COREPER düzeyinde toplanıyor.
AB üye devletlerinin daimi temsilcilerinden oluşan COREPER toplantısında Avrupa Komisyonu’nun hazırlamış olduğu yaptırım seçenekleri masaya yatırılacak.
Euronews Türkçe’nin Komisyon ve Konsey yetkililerinden edindiği bilgiye göre bu yaptırımlar arasında Avrupa Yatırım Bankası’nın Türkiye’ye olan yardım fonlarını ve kredileri kesmek de var. Ayrıca Strazburg’da Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nde gerçekleşecek olan 130. Bakanlar Komitesi Toplantısı’nda konunun öncelikli gündeme maddesi haline getirilmesi veya toplantının iptal edilmesi seçenekleri de tartışılacak.
COREPER DÜZEYİ NE DEMEKTİR?
Coreper Üye Devlet hükümetlerin Arupa Birliği Daimi Temsilcilerinden oluşur. Her AB Üye Devleti’nin Brüksel’de kendisini temsil eden ve ulusal çıkarlarını AB düzeyinde savunan bir ekibi (‘Daimi Temsilciliği’) vardır. Her Temsilciliğin Başı aslında kendi ülkesinin AB büyükelçisidir. Bu büyükelçiler Coreper’de her hafta bir araya gelir. Ulusal Yöneticilerden oluşan bir dizi çalışma grubu tarafından desteklenmektedirler