Avrupa'da gerginlik: İspanya, İrlanda ve Norveç, Filistin'i bağımsız devlet olarak tanırken, Almanya ve Fransa'dan ret. İsrail tepkili. Filistin, Almanya'yı da benzer adım atmaya çağırıyor.
İspanya, İrlanda ve Norveç'in Filistin'i bağımsız bir devlet olarak tanıma yönündeki adımlarıyla birlikte Avrupa'daki diğer ülkelerin de gözleri bu konuya çevrildi. Slovenya ve Malta'nın benzer bir adım atmaları beklenirken, Almanya ve Fransa'dan ise farklı açıklamalar geldi.
Almanya Dışişleri Bakanlığı, şu aşamada Filistin'i bağımsız bir devlet olarak tanımayacaklarını belirterek diğer ülkelerle aralarına mesafe koydu. Almanya'nın Filistin'in bağımsızlığını desteklediği ancak bu hedefe varılması için belirli adımların atılması gerektiğini vurguladılar. Filistinli kurumların reform ve gelişme çabalarını desteklemeye devam edeceklerini ifade ettiler.
Fransa da benzer şekilde Filistin'i resmen tanımak istemediklerini açıkladı. Fransa Dışişleri Bakanı, böyle bir kararın simgesel olmaktan öte anlam ifade etmesi gerektiğini ve şu ana kadar uygun bir ortamın oluşmadığını belirtti.
İsrail, İrlanda, Norveç ve İspanya'nın Filistin'i tanıma kararlarına tepki göstererek ülkelerin büyükelçilerini geri çağırdı. İsrail, bu adımların İran ve Hamas'ı ödüllendirmek anlamına geldiğini iddia etti.
Filistin Özerk Yönetimi ise üç Avrupa ülkesinin Filistin'i tanıma kararlarını uluslararası hukuk ve insan hakları için bir zafer olarak nitelendirdi ve Almanya'nın da benzer bir adım atmasını talep etti.
Birleşmiş Milletler'e üye 193 ülkeden 144'ü Filistin'in bağımsızlığını tanıyor. İsveç, 2014 yılında Filistin'i bir devlet olarak tanıyan ilk AB üyesi olmuştu. Bunun yanı sıra Bulgaristan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Romanya da Filistin'i tanıyan diğer AB üyeleri arasında yer alıyor.