Avrupa'da Türk Göçmenler ve Türk Kökenliler İçin Büyük Değişimler Kapıda

AB'de Türk göçmenler için yeni düzenlemeler: Artık iltica başvuruları değerlendirilmeye alınmayacak, AB sınırlarında tutulacaklar. Almanya'da hızlı vatandaşlık ve iş imkanları da güncellendi. 16 yaşındaki genç Türkler Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanabilecek.

Avrupa'da Türk göçmenler ve AB ülkelerindeki Türk kökenliler için önemli değişiklikler yaklaşıyor. Sözcü'den Ali Güven'in aktardığına göre; 1 Haziran'dan itibaren, vatandaşlık, iltica, sınır dışı işlemleri ve iş imkanları gibi konularda yeni düzenlemeler hayata geçecek.

AB SINIRLARINDA TUTMA

Avrupa'da Türk göçmenler, ilticacılar ve AB ülkelerindeki Türk kökenliler için önemli değişiklikler kapıda. Sözcü'den Ali Güven'in aktardığına göre; 1 Haziran’dan itibaren, özellikle vatandaşlık, iltica, sınır dışları, AB dışından işe personel alma (şans kartı) mevzularında yenilikler var.

AB SINIRLARINDA TUTMA

Başta Türk vatandaşları olmak üzere, AB vatanlarında iltica kabul oranı düşük olanlar, artık AB’ye alınmayacak. Bu kişiler dış sınırlarda durdurulacaklar. Bunların başvurularının asılsız olup olmadığına, ilticalarının kabul edilip edilmeyeceğine orada karar verilecek ve 3 hafta içinde geri gönderilecek, AB’ye alınmayacaklar.

AB’DE ORTAK VERİ VE KAMPLAR

Bu süreçte bu kişiler, ilk girdikleri ülkede ya da kurulacak kamplarda kalacak. Uygulama kısmen Haziran'da başlıyor fakat kampların bitişi 2026’yı bulacak. Tüm AB, ortak veride birleşti. Artık, Hırvatistan’a giren bir Türk, daha sonra İtalya ya da Almanya’dan iltica isteyemeyecek. İlk girdiği yer orasıysa oraya gönderilecek. Sınır dışı süreci 12 haftada bitecek.

HIZLI ÇİFTE VATANDAŞLIK

Almanya’nın kabul ettiği hızlı ve çifte vatandaşlık yasası 27 Haziran’da yürürlüğe giriyor. Türkler, köken vatandaşlığını bırakmadan Alman vatandaşı olabilecek. 5 yıl Almanya’da yasal yaşamış olmak, Almanca bilmek ve geçimini sağlıyor olmak yetecek. Ülkeye yararlı kişiler 3 yılda vatandaşlık alabilecek.

ÇALIŞMAK İÇİN ALMANYA ŞANSI

Almanya’da çalışmak isteyenlere "Şans Kartı" uygulaması 1 Haziran’da başlıyor. Vasıflı personelin gelebilmesi daha kolay olacak. Ön koşulları; Almanya’dan iş teklifi- iş anlaşması ya da garantisi almak. Meslek ya da üniversite diploması, en az iki yıllık meslek eğitimi, deneyim, ilgili birimlerden alınacak yeterlilik belgesi.

Başta 1 yıllık çalışma izniyle Almanya’ya gelinebilecek. Şans Kartı alan kişiler, iş anlaşması devam ederse Almanya’da kalacak ve ailesini de getirecek.

16 YAŞINDA OY KULLANMA

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanma yaşı 18‘den 16’ya indirildi. Avrupa ülkesi vatandaşı olan genç Türkler, bu seçimlerde oy kullanabilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.