Yargı reformu kanun teklifinde yer alan 15 yıllık avukatlara hususi pasaport verilmesi hakkında ‘terör’ suçlarından soruşturma ve kovuşturma bulunmama kriteri getirildi.
AK Parti tarafından hazırlanan taslak metin Meclis’e sunulmadan bir hafta önce muhalefet partilerine sunuldu. Partilerin önerileri doğrultusunda pakete yeni maddeler eklenmedi ama bazı küçük değişikler yapıldı.
TASLAK METİNDE DEĞİŞİKLİK
Taslak metinde 15 yıl kıdemi bulunan tüm avukatlara hususi damgalı pasaport verilmesi öngörülüyordu. Hazırlanan teklifte bu maddeye “terör” ayarı getirildi. Haklarında TCK İkinci Kitap Dördüncü Kısım, Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümlerde tanımlanan suçlar ile TMK kapsamına giren suçlardan dolayı soruşturma ve kovuşturma bulunanlara 15 yıl şartını karşılasa da hususi pasaport verilmeyecek.
Taslak metinde OHAL KHK’sı ile ihraç edilenlerden haklarında soruşturma, kovuşturma bulunmayanlara, beraat edenlere pasaport verilmesinin kolluk araştırması ve İçişleri Bakanlığı onayına bağlanacak olması eleştiri konusu olmuştu ancak bu madde aynı şekilde Meclis’e sunuldu.
CUMHURBAŞKANINA HAKARETİN YANI SIRA HAKARET DE TEMYİZ EDİLEBİLECEK
Teklifin en önemli düzenlemelerinden biri istinafta verilen bazı kararlara Yargıtay temyizinin getirilecek olması. Taslak metinde temyiz edilebilecek bu suçlar, Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit (madde 213), 2. Suç işlemeye tahrik (madde 214), 3. Suçu ve suçluyu övme (madde 215), 4. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama (madde 216), 5. Kanunlara uymamaya tahrik (madde 217), 6. Cumhurbaşkanına hakaret (madde 299), 7. Devletin egemenlik alametlerini aşağılama (madde 300), 8. Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama (madde 301), 9. Silâhlı örgüt (madde 314), 10. Halkı askerlikten soğutma (madde 318), Suçları olarak sıralanmıştı. Ayrıca Terörle Mücadele Kanununun 6’ncı maddesinin ikinci ve dördüncü fıkrası ile 7’nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan suçlar, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 28’inci maddesinin birinci fıkrası, 31’inci maddesi ve 32’nci maddesinde yer alan suçlar da temyiz edilebilecek.