Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, önümüzdeki hafta parlamentoya sunulacak yasa önerilerinin, sosyal medyanın Avustralyalı çocuklar üzerindeki zararını azaltmayı amaçladığını açıkladı. Hükümet, söz konusu yasağın mevcut sosyal medya kullanıcılarını etkilemeyeceğini belirtti.
Albanese, ebeveynlerinden onay alan çocuklar için de herhangi bir yaş sınırı istisnası olmayacağını vurgularken, yasa uygulamalarının Avustralya'nın çevrimiçi denetim otoritesi olan e-Güvenlik Komiserliği tarafından yapılacağını ifade etti. Mevzuat, kabul edildikten 12 ay sonra yürürlüğe girecek ve sonrasında gözden geçirilecek.
Bu yasa önerisi, uzmanlar arasında farklı görüşlere yol açtı. Birçok uzman, sosyal medya platformlarının gençlerin ruh sağlığına zarar verebileceği konusunda hemfikir olsa da, bu platformların tamamen yasaklanmasının ne derece etkili olacağı konusunda fikir ayrılıkları bulunuyor. Bazı uzmanlar, yasakların gençlerin çevrimiçi dünyada nasıl güvenle hareket edeceklerini öğrenmelerine engel olacağını ve yalnızca TikTok, Instagram ve Facebook gibi uygulamalara maruz kalmalarını erteleyeceğini savunuyor.
Avustralya'da, Avrupa Birliği de dahil olmak üzere, sosyal medya erişimini kısıtlamaya yönelik daha önce yapılan girişimler büyük ölçüde başarısız olmuş ya da teknoloji şirketlerinin karşıt tepkileriyle karşılaşmıştı. Avustralya'nın en büyük çocuk hakları savunucu gruplarından biri, önerilen yasağı "çok kör bir yaklaşım" olarak eleştirirken, 100'den fazla akademisyen ve 20 sivil toplum kuruluşu tarafından imzalanan bir açık mektupta, hükümete sosyal medya platformlarına güvenlik standartları getirme çağrısında bulunuldu.