Avusturya’da Kritik Seçim: Aşırı Sağ FPÖ Birinci Olacak mı?

Avusturya’da genel seçim heyecanı sürüyor. Seçim anketlerine göre, aşırı sağcı FPÖ birinci parti çıkabilir. Başbakan Nehammer oyunu kullandı ve istikrar çağrısında bulundu.

Avusturya’da halk, yeni hükümetini belirlemek üzere genel seçimler için sandık başında. Yaklaşık 6,4 milyon seçmen, ülkenin 183 üyeli meclisini belirlemek için oy kullanma hakkına sahip. Seçimlerde toplam 9 parti ve 3 siyasi oluşum yarışırken, seçim barajı yüzde 4 olarak belirlendi. Oy kullanma işlemi yerel saatle 06.00'da başladı ve saat 17.00’ye kadar sürecek.

ANALİZLER: AŞIRI SAĞ İLK KEZ BİRİNCİ OLABİLİR

Son yapılan anketler, aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) oy oranını yüzde 27 seviyelerinde gösteriyor. Bu, FPÖ’nün birinci parti olma olasılığını güçlendirirken, ülke tarihindeki en büyük aşırı sağ zaferlerinden biri olabileceğine işaret ediyor. İktidardaki merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) yüzde 25 oy oranıyla ikinci sırada yer alırken, Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) yüzde 21 ile üçüncü sırada bulunuyor. İktidarın küçük ortağı Yeşiller Partisi ve liberal NEOS Partisi'nin yüzde 9’ar oy alması bekleniyor.

FPÖ’nün birinci parti çıkması durumunda, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez aşırı sağcı bir partinin genel seçimi kazanması söz konusu olacak. Bu da Avusturya siyasetinde köklü bir değişimin habercisi olabilir.

BAŞBAKAN NEHAMMER OYUNU KULLANDI

Mevcut Başbakan ve ÖVP Genel Başkanı Karl Nehammer, oyunu eşi Katharina Nehammer ile birlikte Viyana’da 13. bölgedeki bir yaşlı bakımevinde kullandı. Nehammer, basına yaptığı açıklamalarda, her oyun önemli olduğunu vurgulayarak seçmenleri oy kullanmaya davet etti. İki hafta önce yaşanan sel felaketinin seçim kampanyalarını sekteye uğrattığını belirten Nehammer, buna rağmen halkın güveninin arttığını ve zorlukların üstesinden gelinebileceğini ifade etti.

Nehammer, Ukrayna'daki savaş, hayat pahalılığı ve Orta Doğu'daki gerilimin Avusturya’da ciddi endişelere yol açtığını söyledi. Bu nedenle ülkenin istikrarının korunmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Nehammer, seçim sonrası için de "orta direği güçlendirme" vaadini yineledi. Koalisyon seçeneklerine dair bir soruya ise aşırı sağcı FPÖ ile koalisyon kurma olasılığı hakkında bir açıklama yapmadı, ancak ülkenin istikrarını ön planda tutacağını ifade etti.

Avusturya genel seçimleri, hem yerel hem de küresel anlamda önemli sonuçlar doğurabilecek bir süreç olarak görülüyor. Seçim sonuçlarının ne olacağı ve Avusturya'nın yeni yönetiminin nasıl şekilleneceği, merakla bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.