Avusturya'da mavi dil hastalığı alarmı! Sığır çiftliğinde karantina uygulaması başlatıldı

Avusturya'nın batısındaki bir sığır çiftliğinde mavi dil hastalığı salgını başladı. Enfekte hayvanlarda hastalık belirtileri görülürken, bölgede karantina ve aşılama önlemleri devreye alındı.

Avrupa'da hızla yayılan mavi dil hastalığı, Avusturya'da da ortaya çıktı. Ülkenin batısındaki bir sığır çiftliğinde tespit edilen salgın, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH) tarafından doğrulandı. Enfekte hayvanların dillerinin mavi renge dönüştüğü bu hastalık, bir sivrisinek türü tarafından yayılan bir virüs nedeniyle oluşuyor.

Mavi dil hastalığı, koyun, sığır ve keçi gibi geviş getiren evcil hayvanlar için ölümcül olabilir, ancak virüs insanlara bulaşmıyor. Hastalığın yeni bir varyantı, geçen yılın sonlarından itibaren Kuzey Avrupa'da yayılmaya başladı.

Fransa'da da mavi dil hastalığı vakaları artış gösterdi. 5 Ağustos'ta ilk vakaların tespit edilmesinin ardından, 22 Ağustos itibarıyla vaka sayısının 190'a ulaştığı bildirildi. Fransa Tarım Bakanlığı, virüsle mücadele kapsamında 12 Ağustos'ta başlatılan ücretsiz aşılama kampanyasının yıl sonuna kadar devam edeceğini açıkladı.

Belçika'da da benzer şekilde ağustos başında ortaya çıkan mavi dil hastalığı, 500'den fazla çiftliği etkiledi. Türkiye'de de bazı kentlerde mavi dil hastalığı vakaları görüldü ve karantina uygulamaları başlatıldı.

Mavi dil hastalığı, hayvanlarda yüksek ateş, iştah kaybı, eklem ağrısı, süt kesilmesi, düşük ve solunum problemleri gibi belirtilere yol açıyor. Hastalığın yayılmasının önlenmesi için Avrupa genelinde aşılama ve kontrol önlemleri sürdürülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.