Bilim insanları, küresel iklim felaketlerinden Dünya'daki biyolojik çeşitliliği korumak için Ay'da bir "biyolojik depo" kurmayı önerdi. Bu depo, memelilerden sürüngenlere kadar milyonlarca hayvan türüne ait dondurulmuş hücreler barındıracak. Eğer Dünya'daki yaşam yok olursa, bu hücreler yeni yaşam yaratmak için kullanılabilecek. Ay'daki bu yapı, Dünya'dakinden beş kat daha maliyetli olacak.
Elon Musk ve benzeri girişimciler, küresel bir iklim felaketinden kaçınmak için insanları Ay'a veya Mars'a göndermeyi hedefliyor. Ancak, bu felaket durumunda gezegenimizin yaban hayatı ne olacak?
Bilim insanları, Dünya'daki biyolojik çeşitliliği korumak amacıyla Ay'a bir "biyolojik depo" kurmayı öneriyor. Bu depoda memelilerden sürüngenlere, kuşlara ve amfibilere kadar milyonlarca hayvan türüne ait dondurulmuş hücreler bulunacak. Bu hücreler, Dünya'daki yaşamın yok olması durumunda klonlanarak yeni yaşam yaratmak için kullanılabilir. Bu yaşam, Dünya, Ay veya başka bir gezegende ortaya çıkabilir.
Ay'da kurulacak bir biyolojik depo, Dünya'dakinden beş kat daha pahalı olacak, ancak bakımının daha ucuz olacağı öngörülüyor. Bilim insanları, Ay'ın Dünya'dan ortalama 388 bin 200 kilometre uzaklıkta olduğunu ve bu mesafenin, Dünya'daki iklim çöküşünden etkilenmeyecek kadar uzak olduğunu belirtiyor. Ayrıca, Ay'ın soğuk kutup bölgelerinde, elektrik gerektirmeden hayvan hücrelerini donduracak kadar düşük sıcaklıkların bulunması, biyolojik depolama için uygun olduğunu gösteriyor.
Bir araştırmaya göre, hem hayvanlar hem de bitkiler dahil olmak üzere yaklaşık 2 milyon tür yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.