Ayçiçek Yağında 80 Günde 3. Zam! Fiyatlar Yükselmeye Devam Ediyor

Ayçiçek yağına son 80 gün içinde üç kez zam yapıldı. En düşük private label markalı 5 litrelik pet ayçiçek yağının fiyatı 259 liraya yükselirken, yıl sonuna kadar 300 lirayı aşabileceği öngörülüyor. Ham yağ fiyatlarındaki küresel artışın etkileri iç piyasaya yansıyor.

Ayçiçek yağı fiyatlarında son 80 gün içinde üçüncü kez zam yapıldı. En düşük private label (PL) markalı 5 litrelik pet ayçiçek yağı, 229.50 liradan 259 liraya çıktı. Son olarak 4 Ekim’de yüzde 12.8 oranında bir artış daha yaşanarak fiyatlara 29.5 lira eklendi. Sektör temsilcileri, yıl sonuna doğru fiyatların daha da artacağını ve 5 litrelik PL ayçiçek yağı fiyatının 300 lirayı aşabileceğini öngörüyor.

HAM YAĞ FİYATLARINDA KÜRESEL ARTIŞ

Ham yağ fiyatlarındaki küresel artışın, yurtiçinde ayçiçek yağı fiyatlarına yansıdığı belirtiliyor. Solventum Yönetim Kurulu Başkanı Onat Angı, uluslararası pazarda ham yağ fiyatlarının beklenenden daha erken yükseldiğini ve Türkiye’de en düşük PL markalı yağların bile fiyatlarının bu artıştan etkilendiğini ifade etti. Angı, şu anda ham yağın ton fiyatının yurt dışında 1100 doları aştığını ve bu durumun iç piyasada da fiyat baskısını artırdığını belirtti.

İTHALAT AZALDI, ÜRETİM DÜŞTÜ

Bu yıl Türkiye’nin ayçiçeği ithalatı önceki yıla göre yüzde 29.3 düşerken, yurt içi üretimde de kuraklık nedeniyle azalma yaşandı. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'nın (USDA) verilerine göre Türkiye’de 2024'te ayçiçeği üretimi 1 milyon 260 bin ton olarak tahmin ediliyor. Bu, ortalama üretimin 350 bin ton altında ve yüzde 20'lik bir düşüş anlamına geliyor.

UKRAYNA İLE TİCARET ANLAŞMASI FİYATLARA ETKİ EDEBİLİR

Onat Angı, Ukrayna ile yapılan Serbest Ticaret Anlaşması’nda ayçiçek yağını ilgilendiren bir bölüm bulunduğunu ve 1 Ocak 2024 itibarıyla gümrük vergisinde yüzde 20'lik bir tarife kontenjanının devreye gireceğini söyledi. Bu düzenlemenin fiyatları bir miktar dengeleyebileceği düşünülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.