Ay'da saat kaç? NASA harekete geçti

NASA, Ay'da kullanılacak yeni bir zaman standardı geliştirmeyi planlıyor. Bu standardın adı Ay Zamanı (Coordinated Lunar Time - LTC) olacak ve Ay'daki birden fazla atomik saatin ağırlıklı ortalamasına dayalı olarak hesaplanacak.

NASA, Ay'da kullanılacak yeni bir zaman standardı geliştirmeyi planlıyor. Bu standardın adı Ay Zamanı (Coordinated Lunar Time - LTC) olacak ve Ay'daki birden fazla atomik saatin ağırlıklı ortalamasına dayalı olarak hesaplanacak. Bu hesaplama yöntemi, Dünya'da kullanılan Evrensel Zaman (Coordinated Universal Time - UTC) ile benzerlik gösterecek.

Ancak, Ay'daki atomik saatler Dünya'dakilerden günde ortalama 56 mikrosaniye daha hızlı çalışıyor. Bir saniye 1 milyon mikrosaniyeye eşit olduğu için, bu küçük tutarsızlıkların düzeltilmesi gerekiyor. Bu fark düzeltilmediğinde, Dünya'daki insanlar, Ay'ın yörüngesinde dönen bir nesne ya da kişinin gerçekte bulunduğu yerden çok uzak bir konumda olduğunu düşünebilirler. Işık hızında bir şey 56 mikrosaniyede yaklaşık 9,54 mil kadar yol alabilir.

NASA'nın Ay konumu, navigasyon, zamanlama ve standartlar sorumlusundan Cheryl Gramling, "Eğer birisi Ay'ın yörüngesinde dönüyorsa ve Dünya'da bir gün süresince göreliliğin etkilerini telafi etmeyen bir gözlemci varsa, bu gözlemci yörüngedeki astronotun gerçekte bulunduğu yerden ortalama 168 futbol sahası uzakta olduğunu düşünebilir" dedi.

Ay Zamanı'nın hesaplama yöntemleri, NASA'nın bu sistemi tam olarak belirlemesinin ardından, güneş sistemindeki diğer gezegenlerin zamanını bulmak için de kullanılabilir. Ayrıca, Ay Zamanı, gelecekteki Ay keşiflerinde GPS'e eşdeğer bir Ay saatinin oluşturulmasına da yardımcı olabilir.

Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü fizikçisi Neil Ashby, geçen ay NIST tarafından yapılan bir açıklamada, "Bu çalışma, Ay'ın keşfi için Dünya'ya yakın ve Dünya'ya bağlı kullanıcılara hizmet edecek GPS'e benzer bir navigasyon ve zamanlama sisteminin benimsenmesinin temelini oluşturuyor" dedi. 

Ay Zamanı'nın geliştirilmesi, Nisan ayında Biden yönetimi tarafından verilen bir direktif ile zorunlu kılınmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.