Ay'da WiFi kurmak mümkün mü?

Nasa'nın Ohio'daki Glenn Araştırma Merkezi'ndeki LunarLites projesi, 2021-2023 döneminde, Dünya'da kullanılan 4G ve 5G teknolojilerinin Ay ortamına nasıl entegre edilebileceğini araştırdı. Şu anda üzerinde çalışılan iki yeni proje bulunuyor.

Nasa'nın Ohio'daki Glenn Araştırma Merkezi'ndeki LunarLites projesi, 2021-2023 döneminde, Dünya'daki 4G ve 5G teknolojilerinin Ay ortamına nasıl entegre edilebileceğini araştırdı ve şu anda üzerinde çalışılan iki yeni projesi bulunuyor.

Lunar Surface Propagation (LSP) projesi, kablosuz iletişim sistemlerinin ay yüzeyi ortamında nasıl performans gösterebileceğini incelemektedir.

Nasa'nın LSP baş araştırmacısı Michael Zemba, "Apollo görevlerinin hepsi Ay'ın orta enlemlerine yakın ve çoğunlukla düz lav ovalarının etrafına indi. Ancak Artemis kampanyası için bizim ilgi alanımız Ay'ın kutuplarını keşfetmek" sözlerini söyledi.

Nasa'nın Artemis programı, astronotları 2025 yılında Ay yörüngesine yerleştirmeyi ve bir yıl sonra, yani 2026'da mürettebatlı bir iniş gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Zemba, "Güney Kutbu'ndaki uç noktalar, wi-fi ve 5G gibi kablosuz ağların kurulmasında zorluklar yaratıyor ve bu nedenle doğru ve güvenilir modellere ve simülasyon araçlarına sahip olmak eleştiri önem taşıyor. Prensipte, evinizdeki kablosuz yönlendiriciniz için iyi bir nokta seçmekle aynı fikir, ama Manhattan'dan daha büyük kraterlerle," bilgisini verdi. 

ÇÖLDE SİMÜLASYON

Nasa'nın Desert Rats ekibi, 2022'deki simülasyonlarının bir parçası olarak Arizona'daki bir çöl sahasını tekrar ziyaret etti. Bu saha, bir zamanlar Apollo görevlerine hazırlık amacıyla kullanılmıştı ve bu testler, ajansın teorik hesaplarını gerçek dünya verileriyle karşılaştırmasını sağladı. Ancak, Ay'ın yakın çevresini dikkate aldıktan sonra, Ay'ın Dünya etrafındaki yörüngesinin geometrisinin ek karmaşıklıklar getirdiği ortaya çıktı.

Lunar 3GPP projesi baş araştırmacısı Raymond Wagner, "Kablosuz sistemlerin Ay yüzeyinde çalışmasının önünde bir dizi temel zorluk var" diyor. Wagner, "Aşırı sıcaklıklar ve radyasyon ortamı tek başına ticari sınıf elektronikler için her türlü soruna neden olabilir. 4G ve 5G sistemleri hesaplama açısından karmaşıktır ve bu tarz şeyleri Ay yüzeyi için sağlamlaştırmak küçük bir girişim değildir," ifadelerini kullandı. 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

Microsoft'un Mobil Oyun Mağazası Yolda: Candy Crush ve Minecraft'ten Başlayacak
Google'a rakip olacak: OpenAI'dan yapay zekalı arama motoru!
Tesla sürücülerinden şarj süresini hızlandırmak için ilginç yöntem: ıslak havlu kullanıyorlar!
WhatsApp'a yeni güncelleme geliyor: Baştan aşağı değişiyor!
Güneş fırtınası geliyor: Elektrik şebekeleri ve iletişim ağları etkilenecek!