Aylin Nazlıaka: "Sayıştay, Ai̇le ve Sosyal Hi̇zmetler Bakanlığı’ndaki̇ çürümüşlüğü ortaya çıkardı"

CHP Aile ve Sosyal Hizmetler Gölge Bakanı Aylin Nazlıaka, 2023 Sayıştay raporuna göre, 65 yaş üstü ve engellilere yapılan ödemelerin hatalı muhasebeleştirildiğini belirtti. Ayrıca, yandaşlara haksız kazanç sağlandığı ve 89 milyon TL'lik kamu gelir kaybı yaşandığını vurguladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aile ve Sosyal Hizmetler Gölge Bakanı Aylin Nazlıaka, 2023 yılı Sayıştay raporuna dayanarak, 65 yaş üstü vatandaşlar ile engellilere yapılan aylık ödemeleri ve doğum yardımlarının hatalı muhasebeleştirildiğini, ayrıca bakanlığın KDV tevkifatını yapmadığını belirtti. Raporda, bakanlığa bağlı işçiler için kıdem tazminatı karşılıklarının ayrılmaması, personel haklarının ihlali ve kamu zararına yol açması gibi ciddi sorunlara da dikkat çekildi.

Nazlıaka, bakanlıkta yaşanan bu hataları devlet ciddiyetinden uzak olarak nitelendirip, "Bu bir idari çürümüşlüktür!" dedi. Sayıştay raporundaki idari para cezalarının kaydının tutulmaması ve kiralanan taşınmazların muhasebeleştirilmesindeki hatalar da kamu zararına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra, yandaşlara haksız kazanç sağlandığı yönündeki usulsüzlükler de dikkat çekti; bakanlığın fiyat farkı ödemelerinde yasal kesintileri gerçekleştirmemesi, kamu kaynaklarının yandaşlara aktarılmasına yol açmış durumda.

Nazlıaka, şartlı bağışların hatalı muhasebeleştirilmesinin 89 milyon TL’lik bir kamu gelir kaybına neden olduğunu vurguladı. Ayrıca, işçilere ayrılması gereken kıdem tazminatlarının doğru bir şekilde muhasebeleştirilmediğini ve personel giderlerinin eksik gösterildiğini ifade etti. Bakanlığa tahsis edilen taşınmazların mevzuata uygun şekilde muhasebeleştirilmediğini belirten Nazlıaka, "Bakanlık, kamu taşınmazlarına sahip çıkmamıştır" dedi. Sosyal Yardım ve Dayanışma Vakfı (SYDT) Fonu ile sosyal yardım alanların istihdamına ilişkin yükümlülüklerin de yerine getirilmediği ve bu kişilerin İŞKUR’a bildirilmediği raporda yer aldı.

Nazlıaka, bu tespitler ışığında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yönelik denetimlerin artması gerektiğini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.