AYM, Ahmet Altan’ın başvurusuna ‘kabul edilemez’ dedi

Anayasa Mahkemesi (AYM), gazeteci-yazar Ahmet Altan'ın, ikinci kez tutuklanması nedeniyle yaptığı bireysel başvuruda ihlal tespit etmediği açıklandı.

 

FETÖ'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve Eylül 2016'da, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme ve silahlı terör örgütüne üye olma” suçuyla tutuklanan Ahmet Altan'ın AYM'ye yaptığı bireysel başvurunun gerekçeli kararı açıklandı. AYM, Altan'ın başvurusunu 'kabul edilemez' buldu. Yüksek Mahkemenin gerekçesinde, Anayasa'nın kişilerin fiziksel hürriyetlerini güvence altına alan 19. maddesinin kişi hürriyetinin kısıtlanmasına imkan tanıdığı durumlardan birinin de “mahkemelerce verilmiş hürriyeti kısıtlayıcı cezaların ve güvenlik tedbirlerinin yerine getirilmesi” olarak belirlendiği kaydedildi. Bu nedenle ‘yargı organlarınca verilecek mahkûmiyet kararları kapsamında hapis cezasının veya güvenlik tedbirlerinin infaz edilmesinin kişi hürriyeti ve güvenliği hakkını ihlal etmeyeceği’ belirtilen gerekçede, ancak Anayasa'nın 19. maddesinin amacının kişileri keyfi bir şekilde hürriyetten yoksun bırakılmaya karşı korumak olduğu, kişi hürriyetine getirilecek sınırlamaların da maddenin amacına uygun olması gerektiği ifade edildi.

NE OLMUŞTU?

23 Eylül 2016’da, “Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs ve FETÖ üyeliği” iddiasıyla tutuklanan Ahmet Altan, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm edildi. Bu kararı, Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 5 Temmuz 2019'da bozdu. Yargıtay, Altan’a, “örgüte üye olmamakla birlikte yardım” suçundan ceza verilebileceğini belirtti. Bunun üzerine yeniden yapılan yargılamada, Altan, 10 yıl 6 ay hapse mahkûm edildi ve yattığı süre göz önüne alınarak tahliyesi kararlaştırıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 6 Kasım 2019'da karara, cezanın artabileceği gerekçesiyle itiraz etti ve Altan, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesinin kararıyla 13 Kasım 2019'da tekrar tutuklanarak cezaevine gönderildi. Altan, bunun üzerine, 21 Kasım 2019'da Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

"İsrail, hesap vermesi gerektiği halde cezasız kalıyor"
"Kamuoyunun bildiği pek çok gerçek gizlenmeye çalışılıyor"
İngiltere’de Sadiq Khan 3.Londra Belediye Başkanı Seçildi!
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara'da Yoğun Ziyaret Programıyla Dikkat Çekiyor
Artık, daha iyi bir gelecek adına, birlikte çalışmanın tam zamanıdır