AYM duyurdu: Yüksek yargıçların ek zam oranlarını belirleyen düzenleme iptal edildi

TBMM'de 30 Mart 2023'te çıkarılan torba kanun ile Hâkimler Savcılar Kanunu'na 30 Mart 2023'te yüksek yargıçların ek zam oranlarına ilişkin madde eklendi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarına birinci sınıf hâkim savcılardan daha çok ek zam yapılmasını öngören kanun hükmünü iptal etti. İptal kararı, gerekçenin Resmi Gazete'de yayımlanmasından 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

TBMM'de 30 Mart 2023'te çıkarılan torba kanun ile Hâkimler Savcılar Kanunu'na 30 Mart 2023'te yüksek yargıçların ek zam oranlarına ilişkin madde eklendi.

Düzenlemeyle Yargıtay ve Danıştay üyelerine 40.000, birinci sınıf hâkimler için ise 15.000 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayıyla çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ek zam ödenmesi hükme bağlandı. Böylece, birinci sınıf hâkim savcılara daha az zam öngören düzenlemeyle Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşı, AYM üyeleriyle eşitlendi.

Bir hâkim, düzenlemenin eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle konuyu Ankara 25. İdare Mahkemesi'ne taşıdı.

Ankara 25. İdare Mahkemesi de düzenlemeyi, anayasada belirtilen "hukuk devleti, yargı bağımsızlığı ve eşitlik ilkeleri ile çalışma barışının sağlanması" kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle iptali talebiyle AYM'ye taşıdı.

Talebi görüşen Yüksek Mahkeme, düzenlemenin iptaline karar verdi.

AYM'nin iptal gerekçesi daha sonra yazılacak. İptal kararı, gerekçenin Resmi Gazete'de yayımlanmasının peşinden 6 ay sonra yürürlüğe girecek. 

Yargı Haberleri

Tribün kapatma cezası kaldırılıyor
Yargıtay'dan ÇHD davasında kısmi bozma ve onama
Çorlu tren faciası davasında karar çıktı
Yargı hiç bu kadar bozulmamıştı
Mahkemeden Dilan ve Engin Polat’a bir suçtan tahliye kararı