Eskişehir'de Gezi Parkı eylemlerinin başladığı 1 Haziran 2013 günü aralarında avukat Alper Can Aykaç ve Ayşegül Kumaş ile öğrenci Mustafa Hilooğlu, Mehtap Koç ve Ebru Ak'ın da olduğu 176 gösterici direniş göstermedikleri halde sokakta polis tarafından coplarla dövülerek gözaltına alındı. Dosyaya göre eylemcilerin kafasında ve vücutlarında çürük, sıyrık ve şişlik saptandı. Eylemcilere 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet savıyla dava açılırken
30 POLİSE TAKİPSİZLİK
30 polis hakkındaki soruşturmada ise takipsizlik kararı verildi. Şüpheli polisler ya kimseyi darp etmediklerini, ya başka bir sokakta olduklarını ya da üzerlerinde cop bulunmadığını ileri sürdü. Sözcü'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, eylemcilerin başvurusu üzerine AYM'nin kararında, orantısız güç kullanıldığı kabul edilmesine karşın savcılığın yedi yıldır tek şüpheliyi dahi tespit edemediği vurgulanarak, “En azından bir delile dahi ulaşamaması dikkate değerdir” denildi. Şüpheliler için daimi arama kararı verilmesine rağmen beş yıldır işlem yapılmadığı belirtildi.
30 BİN TL TAZMİNAT
Kararda, “Polislerin makul sayılamayacak bir sürede kimliklerinin dahi tespit edilememesinin soruşturmanın özenli ve süratli yürütülmesi yükümlülüğüne aykırı olduğu sonucuna ulaşılmıştır” denildi. İnsan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağı açısından gerekli özenin gösterilmediği ifade edildi. Dolayısıyla AYM, yeniden soruşturma açılmasına ve mağdurlara 30'ar bin TL tazminat ödenmesine karar verdi. Mağdur Avukat Alper Can Aykaç, “AYM, 176 kişinin şiddet gördüğünü kabul etti. Yeniden soruşturma açılacak olması önemlidir. Sadece başvurucular değil, bütün şiddet görenler için bağlayıcıdır. Umarım şiddet konusundaki iyileşmenin göstergesi olur” dedi.