AYM ifade özgürlüğü kararı verdi: Artık bildiri dağıtmak için izne gerek olmadığı belirtildi

22 Şubat 2023'te Anayasa Mahkemesi, üniversitelerde bildiri dağıtma, poster ve pankart asma ile izinsiz toplantı düzenleme gibi eylemleri disiplin cezası kapsamına alan Yükseköğretim Kanunu'nun ilgili maddesini iptal etti.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği madde, YÖK Kanunu'nun 54. maddesinde yer alıyordu ve bu maddeye göre, üniversitelerde izinsiz olarak bildiri dağıtmak, poster veya pankart asmak kınama cezası ile cezalandırılıyordu. AYM, bu maddenin iptal gerekçesinde, ifade özgürlüğünü sınırlamaya yönelik yasal düzenlemelerin sadece şeklen var olmasının yeterli olmadığını, yasal kuralların keyfi olmamalı, belirli ve öngörülebilir özellikte olması gerektiğini vurguladı.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, AYM'nin kararını üniversitelerde ifade özgürlüğü ve öğrenci hakları açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriyor. Yaptığı açıklamada, Türkiye'nin demokratikleşme sürecine katkı sağlamak adına çaba gösterdiklerini ve bu yönde çalışmalar yaptıklarını vurguladı.

Bu kararın ardından, üniversitelerde öğrenci toplulukları ve derneklerinin daha özgür bir şekilde etkinlik göstermesi ve ifade özgürlüğünün daha geniş bir şekilde korunması bekleniyor. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı, Türkiye'deki demokratikleşme süreci açısından da önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

“Bir af söz konusu değil, anayasanın gereği yapıldı”
28 Şubat davası hükümlüsü generallerin kalan cezaları affedildi
TL ibaresini koymamanın bedeli ağır oldu
Ankara’da vekâletler çekişmesi
Silah kaçakçılarına 'Mercek-19' operasyonu