Gezi Direnişi nedeniyle hapis cezasına mahkum edilen ve TİP Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay, vekilliğine rağmen tahliye edilmedi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararını göz ardı eden Yargıtay’a yönelirken, mahkeme AYM kararının TBMM'yi bağladığını vurguladı.
Gezi Direnişi sebebiyle hapis cezasına mahkum edilen Can Atalay'ın TİP Hatay Milletvekili seçilmesinin ardından tahliye edilmemesi dikkat çekti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Atalay'ın tahliyesiyle ilgili bir karar vermeyip dosyayı Yargıtay'a gönderdi. Yargıtay, Anayasa Mahkemesi'nin Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararını tanımadı.
Yargıtay'ın kararı TBMM'de okunduktan sonra Atalay'ın vekilliğinin düştüğü iddia edildi. Ancak Anayasa Mahkemesi, bu durumu 'yok hükmünde' olarak değerlendirdi. Anayasa Mahkemesi'nin tarihi kararının ardından Atalay'ın avukatları bir kez daha tahliye talebinde bulundu. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bu kez dosyayı Yargıtay'a göndermedi.
Gazeteduvar'dan Can Bursalı'nın haberine göre, mahkeme, Anayasa Mahkemesi kararının TBMM'yi bağladığını belirtti. İlk derece mahkemesinin kararıyla birlikte dikkatler TBMM Başkanı Numan Kurtuluş'a çevrildi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Anayasa Mahkemesi'nin 22/2/2024 tarihli kararının konusunun, TBMM Genel Kurulu'nun 30/1/2024 tarihindeki 54. Birleşiminde Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin 3/1/2024 tarihli ve E.2023/12611 sayılı yazısının Başkanlıkça okunarak Genel Kurul'a bildirilmesi işlemi ile ilgili olduğu, tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde, hükümlü müdafiilerinin benzer taleplerinin daha önce değerlendirilerek karara bağlanmış olması ile talep dilekçesine konu Anayasa Mahkemesi kararının ise TBMM Genel Kurulu işlemine yönelik olduğu anlaşılmaktadır..."