Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı'nın İletişim Başkanlığı'na bağlı Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığı hakkındaki düzenlemeyi iptal etti. Karar, sosyal medya erişim engeli getirilmesiyle ilgili gelişmelerle aynı gün açıklandı.
Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı'na bağlı İletişim Başkanlığı bünyesinde kurulan Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığı'nın yetkilerini düzenleyen Cumhurbaşkanlığı kararnamesini iptal etti. Kararın gerekçesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) sosyal medya platformu Instagram'a erişim engeli getirmesinin ardından duyurulmasıyla dikkat çekti.
Anayasa Mahkemesi, iptal kararıyla ilgili olarak, Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin anayasaya aykırı olduğunu belirtti. Kararnamede yer alan düzenlemelerin, basın ve ifade özgürlüğüne müdahale edebileceğine, bu tür düzenlemelerin yalnızca yasayla yapılabileceğine hükmedildi. Mahkeme, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle getirilen düzenlemelerin, anayasanın 104. maddesinde belirtilen temel haklar ve özgürlükler çerçevesinde düzenlenemeyeceğini vurguladı.
Karar, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Grup Başkan Vekili Engin Altay, Engin Özkoç ve 134 milletvekilinin açtığı iptal davası çerçevesinde verildi. Davada, İletişim Başkanlığı'na verilen stratejik iletişim ve kriz yönetimi görevlerinin, basın ve ifade özgürlüğüyle doğrudan ilgili olduğu ve bu nedenle yalnızca kanunla düzenlenmesi gerektiği ileri sürüldü. Ayrıca, alınacak tedbirlerin genel çerçevesinin belirlenmemesi ve kuralların anayasa ile uyumsuzluğu da davanın gerekçeleri arasında yer aldı.
Anayasa Mahkemesi, bu düzenlemelerin anayasanın düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü ile basın özgürlüğüne müdahale teşkil ettiğini belirtti. Karar metninde, bu düzenlemelerin kişi hakları ve ödevleri ile ilgili düzenlemeler içerdiği ve bu nedenle Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenemeyecek bir yasak alanına dair olduğu ifade edildi.
Karar metni, Anayasa Mahkemesi'nin sosyal medya hesabından dakikalar sonra silindi ve mahkemenin resmi web sitesine erişim sağlanamadı. Bu gelişmelerin, İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un İran'da öldürülen Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye ile ilgili sosyal medya paylaşımlarına izin vermediği gerekçesiyle Instagram'ı kınamasının hemen ardından yaşanması dikkat çekti. BTK'nın Instagram'a erişim engellemesi getirmesiyle bu olaylar arasında bir bağlantı olduğu iddia edildi.