Türkiye'de 33 milyondan fazla vatandaşın ehliyeti bulunmakta olup, bu ehliyetlerin bir kısmı "eski tip" olarak adlandırılan çipsiz ehliyetlerden oluşmaktadır.
Geçmişte yapılan uyarılarda, 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla eski tip ehliyet kullanımının yasaklanacağı duyurulmuştu; ancak pandemi nedeniyle bu süreç aksadı ve yetkililer son kullanım tarihini 31 Aralık 2024 olarak güncellemek zorunda kaldı.
İçişleri Bakanlığı, yayınladığı uyarı ile son tarihin değişmeyeceğini belirterek, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü aracılığıyla yenilenmeyen eski tip ehliyetlerle trafiğe çıkılması halinde 1 Ocak 2025 tarihine kadar 12 bin 978 TL para cezası kesileceğini duyurdu.
15 TL ÖDEMEMEK İÇİN 13 BİN LİRA RİSKİNE GİRMEYİN
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün web sitesinden internet üzerinden alınacak randevular ile ehliyetinizi çipli olanla yenilemek sadece birkaç dakika sürmektedir.
Ehliyet yenilemek için randevu almak ve gerekli belgeleri hazırlamak zorunludur. Yenileme ücreti olarak sadece 15 TL talep edilmektedir. 1 Ocak 2016 tarihinden önce alınan tüm ehliyetlerin yenilenmesi gerekmektedir. Bu değişikliğe uymayan ve aracını eski ehliyeti ile sürmeye devam edenler için ise 13 bin lira trafik cezası uygulanacaktır.
EHLİYET YENİLEMEK İÇİN GEREKLİ BELGELER
Ehliyet yenileme işlemi için sürücülerin belirli belgeleri hazırlamaları ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden randevu almaları gerekmektedir. İşte yenileme işlemi için gereken belgeler:
- Kimlik kartı veya pasaport
- Güncel biyometrik fotoğraf
- Geçerli bir sağlık raporu
- Kan grubu belgesi (Sağlık raporunda belirtilmişse gerekli değil)
- Mevcut ehliyet
- Adli sicil kaydı
- Yenileme ücreti olarak ödenmesi gereken 15 TL (12 TL harç ve 3 TL değerli kağıt bedeli dahil)
Bu belgelerle randevu gününde ilgili kuruma başvurulduğunda, ehliyet yenileme işlemi gerçekleştirilecektir. Unutmayın, eski tip ehliyetlerle 2024 sonrası trafikte yakalanmanın cezası oldukça yüksektir ve bu cezaların ilerleyen yıllarda artması beklenmektedir.