Babacan’dan Erkan’a 4 tavsiye: Merkez Bankası başkanları böyle yapmaz

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, “Merkez Bankası başkanları ne yapmamalı” başlığı altında Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'a 4 tavsiyede bulunmuş oldu.

Gazeteci Murat Yetkin’in aktardığına göre, Babacan’ın Erkan’a hitaben sıraladığı “dost tavsiyeleri” şu şekilde:

1- Merkez Bankası Başkaları özel mülakat vermez. İletişiminin çok dikkatli yapılması gerekir. Çünkü MB başkanlarının açıklamalarının her insanın aynı anda erişebileceği şekilde eş-zamanlı olması önemlidir.

Kasım 2002’de hükümet kuruldu. Baktık bizim Merkez Bankası (TCMB) açıklama yapıyor fakat yabancı bir haber ajansı açıklamayı alıyor, önce bir cümleyi yayınlıyor, sırasına göre de değil, sonra bir başka cümleyi yayınlıyor, piyasa inip çıkıyor. Biz de karar aldık, o dönem TCMB açıklamalarını cümle cümle yayınlamaya başladı. O cümle piyasa tarafınca alınınca ikinci cümleyi verme yoluna gittik.

Yatırımcılarla özel görüşme ve bağımsızlık

2- MB başkanları yatırımcılarla, iş çevreleriyle birebir görüşmesi, tavsiye vermesi olmaz; mülakattan edindiğim izlenimle telefonla bile olsa. Başka türlü haksızlıklara, haksız kazançlara yol açabilir.

Bu noktada sahipliği iş dünyasından olan Hürriyet gazetesinin TCMB Başkanının ekonomi ve piyasa üzerine sözlerini diğer yatırımcılardan bir gün ya da en az 12 saat önce edinmiş olmasını mı kastettiğini sordum.

“Tam olarak onu kastediyorum” dedi Babacan; “Kötü niyet aradığımdan değil, fakat dost tavsiyeleri olarak söylüyorum”.

3- MB başkanlarının ülkenin Cumhurbaşkanına güzellikler yapmak gibi bir görevi yoktur. Şu alanda önümüzü açın uçuralım gibi ifadeler kullanmazlar. Bu Merkez Bankalarının bağımsızlığına gölge düşürür.

200 lira 134 dolardan 7 dolara düştü

4- MB başkanları ülkenin ekonomik politikasına karışamazlar. Merkez Bankasının görevi kanunuyla bellidir; o da fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadele. [Babacan net ifadelerle olmasa da burada aslına bakarsak Hazine ve Maliye Bakanlığının ve Cumhurbaşkanının yetkisinde bulunan kemer sıkma politikaları mevzusunda Erkan’ın “yeterince sıktık” sözlerine atıfta bulunuyor.]

Daha önce de benzer örneği verdim. 200 liralık banknot ilk basıldığında [2009] 134 dolar ediyordu; bugün 7 dolar. Göreviniz 85 milyonun cebindeki paranın değerini korumaktır.

Merkez Bankası yönetimine 2 eleştiri

Öte yandan TCMB’nin başına daha önce Merkez Bankasında çalışmamış bir ismin getirilmesini “Merkez Bankacılık bilim olduğu kadarıyla sanattır” sözleriyle eleştiren Babacan’ın TCMB yönetimine de şu iki eleştiriyi yaptı:

1- TCMB 13 yılda 8,5 milyar dolar satış yaptı. Bunu şeffaflıkla açıkladık. 2019’dan bu yana açıklanmıyor. TCMB ne kadar döviz satışı yaptı?

2- Kur Korumalı Mevduat (KKM) ödemeleri Hazine ve Maliyeden TCMB’ye devredildi. Nasıl ödediklerini biliyoruz: para basıyorlar. Ama ne kadar ödendiğini da açıklamaları lazım.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Kafe ve restoranlarda bu ibareye rastlarsanız ödeme yapmayın!
Karpuz kelek çıkarsa tüketiciler 20 bin lira kazanabiliyor!
200 TL banknot 132 dolar ederken şimdi ise 6 dolara kadar geriledi
Çalışanın fazla mesaisine yasak geldi
Ev alacaklara haber: Konut fiyatlarının düştüğü bölgeler açıklandı