Bahar aylarında genellikle herkesin yaptığı bir şey: Ancak alerjisi olanlar için risk oluşturabilir

Uzman isim, baharın gelmesiyle birlikte alerjik reaksiyonların artabileceğine işaret ediyor ve dışarıda kurutulan çamaşırların polenlerle temas ederek alerjik tepkilere yol açabileceğini vurgulamış bulundu.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Hikmet Yurdakul, artan bahar alerjisi hakkında bilgi verdi. Halk arasında "bahar nezlesi" olarak da bilinen polen alerjisinin genellikle kalıtsal bir alerjik hastalık olduğunu vurgulayan Dr. Yurdakul, şu şekilde konuştu:

"Vücut bu esnada, aslına bakarsak zararı olmayan bir maddeye (polen proteinleri) aşırı bir savunma tepkisi gösterir. Belirtilerin tam olarak tetikleyici bitkilerin çiçek açma dönemine denk olarak ortaya çıkışı, bahar nezlesinin karakteristik özelliğidir.

En sık görülen belirtiler; burunda kaşıntı, akıntı ya da tıkanma, hapşırma, gözlerde kaşıntı ya da sulanma, damakta, burunda veya kulaklarda kaşınmadır. Polen alerjisi zamanla alerjik astıma doğru da ilerleyebilir."

POLEN ALERJİSİ NASIL GEÇER?

Dr. Hikmet Yurdakul, bahar nezlesinin belirtilerini hafifletmek için üç farklı seçeneğin olduğunu belirtti ve tedavilere şöyle değindi:

"Hastalığın oluşmasını önlemek için alınan tedbirler (proflaksi): Polene maruz kalma durumundan tamamen ya da büyük ölçüde kaçınılması (bkz. günlük yaşam için pratik öneriler). Semptomatik tedavi: Akut evrede burun spreyleri, göz damlaları ve/ veya hap/damla şeklinde antihistaminik ve antialerjik ilaçlar kullanılır.

Şikayetin türüne göre gerekirse kortizon içeren ilaçların kullanılması önerilir. Bağışıklık tedavisi: Bir polen alerjisini uzun vadede ve kökten iyileştirmenin bir olanağı ise, hassasiyetin azaltılmasıdır. Söz konusu tedaviden önce kişinin tam olarak hangi polenlere karşı alerjisi olduğunu tetkik edilmesi gerekir."

POLEN ALERJİSİNE NE İYİ GELİR?

Polen alerjisi olan kişilerin sıkıntılarını azaltmak için birkaç basit öneride bulunan Dr. Hikmet Yurdakul,

"Evi yalnızca sabah saatlerinde veya uzun süreli yağmurlar esnasında havalandırın veya pencerelere (ve otomobilinize) polenlerin girmesini önleyecek filtre taktırın. Kapalı oturma odalarında, zeminde bulunan polenlerin uçuşmasını önlemek amacıyla, türbülanslar (örn. vantilatör) oluşturulmaktan kaçınılması gerekir.

Yıkadığınız çamaşırları açık havada kurutmayın, havada uçuşan polenler çamaşırlarınıza yapışacak giydiğinizde alerjinizi tetikleyecektir. Akşamları saçlarınızı ve yüzünüzü yıkayın. Havada polen konsantrasyonunun yoğun olduğu zamanlarda (güzel, rüzgarlı hava), mümkünse açık havada fazla kalmayın. Açık havada yandan korumalı güneş gözlüğü ve şapka vb. kullanın."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Cannes'a gidemeyen ünlü isim kim? Güya Hande Erçel'i kıskanmış!
Arkadaşlık Çeşitleri: Hayatınıza Renk Katan Dostlarınız
18 Mayıs 2024 günlük burç yorumları
Ünlü Modacı Evde Ölü Bulundu! Ölüm Nedeni Gizemini Koruyor
Hafta sonu planı yapanlara Meteoroloji uyarısı