17 Ağustos 1999 tarihindeki Gölcük depreminin ardından, Bolu'dan ayrılarak il statüsüne kavuşan Düzce ile birlikte Türkiye'deki il sayısı 81'e yükselmişti. 25 yıllık süreçte yeni il yapılması planlanan ilçeler zaman zaman gündeme gelse de, konuyla ilgili en belirgin açıklamalardan biri geçtiğimiz yıl MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den geldi.
Bahçeli, yeni yüzyılda Türkiye'nin 100 il ve 1000 ilçeden oluşan bir idari yapıya sahip olabileceğini belirterek 19 yeni il için girişimlerde bulundu. Ancak, bu tartışmalar 31 Mart yerel seçimleri nedeniyle geçici olarak askıya alındı.
Seçimlerin ardından il yapılması beklenen ilçeler tekrar gündeme geldi ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri dikkate alınarak potansiyel iller listesi oluşturuldu.
İL YAPILMASI BEKLENEN İLÇELER:
Bir ilçenin il olabilmesi için çeşitli kriterleri karşılaması gerekiyor. Bu kriterler arasında en önemli olanı nüfus, coğrafi konum ve yaygın bir nüfus yapısına sahip olmaktır. TÜİK'in 81 il ve 922 ilçe için yayınladığı son raporlardan yola çıkarak uzmanlar, il olma potansiyeline sahip ilçeleri şu şekilde sıraladı:
- Nazilli (Aydın)
- Bodrum (Muğla)
- Tarsus (Mersin)
- İnegöl (Bursa)
- Silopi (Şırnak)
- Bandırma (Balıkesir)
- Ceyhan (Adana)
- Polatlı (Ankara)
- Yüksekova (Hakkari)
- Ereğli (Zonguldak)
- Alanya (Antalya)
- Çorlu (Tekirdağ)
- Lüleburgaz (Kırklareli)
- Kapaklı (Tekirdağ)
- Manavgat (Antalya)
- Kahta (Adıyaman)
- Doğubayazıt (Ağrı)
- Fatsa (Ordu)
- Ödemiş (İzmir)