Bakan Bolat açıkladı: Emlakta 'doğrulanmış ilan'a uymayana ceza belli oldu!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi ile emlak sektöründe sıkı denetimler başlatacaklarını açıkladı. Mevzuata aykırı hareket edenlere 158 bin 460 liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Emlakçılara "doğrulama yükümlülüğü" getirilecek; belgesi olmayan ilan giremeyecek.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nin hayata geçirilmesiyle birlikte mevzuata aykırı hareket edenlere uygulanacak idari para cezasını açıkladı. Bolat, emlak sektöründe doğrulanmış ilan sisteminin devreye girmesiyle birlikte, bakanlık olarak sıkı denetimler gerçekleştireceklerini ifade etti ve bu kapsamda 158 bin 460 liraya kadar idari para cezası uygulanacağını belirtti.

Ticaret Bakanlığı, taşınmaz ticaretine yönelik yönetmelik değişikliği ile piyasanın güvenilirliğini artırmayı, tüketici haklarını korumayı ve kayıt dışı ticareti önlemeyi hedefliyor. Bu amaçla, ilan platformlarında emlakçılara "doğrulama yükümlülüğü" getirildi.

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) 15 Eylül'de faaliyete geçecek ve yılbaşından itibaren emlak ticaretinde zorunlu hale gelecek. Uygulama ile birlikte, platformlardaki emlak ilanları sadece taşınmaz sahibi, onun birinci ve ikinci dereceden akrabaları ya da eşi tarafından yetkilendirilen işletmeler aracılığıyla verilebilecek.

Bakan Bolat, "Belgesi olmayan ilan giremeyecek" diyerek, yetkilendirmenin e-Devlet üzerinden yapılacağını belirtti. Ayrıca, bakanlıktan gerekli taşınmaz ticareti yetki belgesine sahip olmayan emlakçıların ilan girişi yapamayacağını vurguladı.

Bolat, bu düzenlemenin ilan kirliliğini, tüketici mağduriyetlerini ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerini önlemeyi, yanıltıcı ve sahte ilanların yol açtığı spekülatif fiyat artışlarının engellenmesini amaçladığını ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.