Bakan Ersoy: '8 bin eseri ülkemize, yani ait olduğu topraklara getirdik'

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'ye ait 8 bin eserin geri kazanıldığını belirterek, "Dünyanın her yerinde Türkiye, eserlerini alacak" dedi. Kültür Seferberliği kapsamında, UNESCO'ya kaydedilen kültürel miraslar ve yeni kütüphanelerle Türkiye'nin kültürel zenginlikleri korunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'ye ait eserlerin dünyada geri kazanılmasına yönelik önemli adımlar attıklarını belirterek, "Dünyanın herhangi bir yerinde Türkiye'ye ait bir eser bulunuyorsa, artık biliniyor ki Türkiye bunu geri alacak" dedi. Göreve geldikleri 2018 yılından bu yana yaklaşık 8 bin eserin Türkiye'ye iade edildiğini vurgulayan Bakan Ersoy, bu başarıyı kültürel mirasın korunması ve dünya çapında tanıtılmasına yönelik emin adımlarla gerçekleştirdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen "21'inci Yüzyılda Türkiye'nin Kültür Seferberliği" kitabı lansmanı ve "Kaçış Yok" sergisi açılışı, Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, etkinlik öncesinde sergiyi gezerek eserler hakkında bilgi aldı. Programda, İstanbul Valisi Davut Gül ve diğer katılımcılar da yer aldı. Etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Türkiye'nin kültür ögelerinin tanıtıldığı bir video gösterimiyle başladı.

Bakan Ersoy, Türkiye'nin kültürel mirasını UNESCO Geçici Miras Listesi'ne kaydettiklerini belirterek, "Son 6 yılda 8 bin eserin geri kazandırılması, bu konuda attığımız adımların bir sonucu" dedi. Ayrıca, ülke genelinde 524 yeni kütüphane açıldığını ve toplam kütüphane sayısının bin 296'ya ulaştığını da vurguladı. Kültür Yolu Festivalleri gibi projelerle, Türkiye'nin somut ve somut olmayan kültürel miraslarını dünya ile buluşturmayı hedeflediklerini belirten Bakan Ersoy, gelecek yıl festivallere yeni şehirlerin dahil edileceğini söyledi.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, dünyadaki kültürel saldırılara karşı bir kültürel seferberlik başlatılması gerektiğini ifade etti. "KAÇIŞ YOK" sergisinin, kültürel varlıklara yönelik tahribat ve kaçakçılıkla mücadelede farkındalık oluşturmayı amaçladığını belirten Altun, Türkiye'ye son yıllarda 12 bini aşkın eserin geri iade edildiğini, bunların büyük kısmının son 6 yıl içinde gerçekleştirildiğini söyledi. Altun, ayrıca, dünya genelindeki zulmün son bulması ve daha adil bir dünyanın inşası için çalışmaların süreceğini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.