Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) Eylül ayı Meclis Toplantısı'nda konuştu. İmkanların ve teşviklerin iş dünyasının büyümesine katkıda bulunacağına vurgu yapan Işıkhan, güçlü bir ekonominin ancak güçlü bir iş dünyası ile mümkün olduğunu belirtti. Kamu-özel sektör iş birliğini güçlendirme kararlılığıyla hareket edeceklerini ifade etti.
Bakan Işıkhan, açıklamalarında Orta Vadeli Program'ın (OVP) makroekonomik hedeflere ve stratejik politikalara odaklandığını belirterek, enflasyonla mücadele, cari açık yönetimi ve sürdürülebilir büyüme hedeflerinin önemine değindi. İş dünyasının ihtiyaç duyduğu yatırım ortamının iyileştirilmesi, finansman erişimi ve vergi düzenlemeleri ile üretim ve istihdamın artırılmasının hedeflendiğini vurguladı.
Geçtiğimiz hafta başlatılan İşgücü Uyum Programı hakkında da bilgi veren Işıkhan, programın işgücüne katılmayan işsizler, kadınlar ve öğrenciler gibi dezavantajlı kesimlere yönelik olduğunu ve bu kişilerin aynı zamanda bir işte çalışabileceğini söyledi. Bu programın amacı, işgücüne katılımı ve istihdamı artırarak Türkiye'nin ekonomik büyümesini sürdürülebilir kılmak olarak belirtildi.
İstihdamı artıracak faktörler arasında çalışma koşullarının iyileştirilmesi, kariyer fırsatları sunulması ve iş-yaşam dengesinin sağlanması gibi unsurları sıralayan Işıkhan, işgücü piyasasındaki dönüşümün kamu ve özel sektör iş birliğiyle başarılı bir şekilde yönetilmesi gerektiğini vurguladı.
Teknoloji, dijitalleşme, yeşil ekonomi ve sürdürülebilirlik gibi konuların iş hayatının ayrılmaz bir parçası haline geldiğine dikkat çeken Işıkhan, sanayi ve ticaretin dijitalleşmesine yönelik stratejiler geliştirilmesi gerektiğini ve yeşil ekonomiye geçişin önemini belirtti. Bu alanlarda özel sektör desteği ve uyumunun kritik rol oynayacağını söyledi ve devlet olarak özel sektörün yanında olduklarını ifade etti.